iCreate (Netherlands)

De gebruikers­omgeving van Affinity Photo

Door de duidelijke, minimalist­ische stijl raak je snel vertrouwd met Affinity Photo.

-

Gereedscha­ppen

In de panelen links en rechts vind je de gereedscha­ppen en andere opties. Sommige van de gereedscha­ppen herbergen meer opties; dit zie je aan het driehoekje rechtsonde­r op de knop. Dubbeltik erop om te zien wat de andere gereedscha­ppen zijn.

Omgevingen

Deze vijf icoontjes staan voor de verschille­nde omgevingen van Affinity Photo. Elke omgeving geeft je toegang tot de bijbehoren­de gereedscha­ppen. Wil je bijvoorbee­ld een onderwerp in de foto vrijstaand maken? Dan tik je op de lasso, het symbool voor ‘ Selections’. In het paneel links verschijne­n dan allerlei gereedscha­ppen voor het maken van een selectie. De vijf omgevingen zijn Photo, Selections, Liquify, Develop en Tone Mapping – meer hierover in het kader op de linkerpagi­na.

Ongedaan maken

Met het pijltje naar links maak je de laatste bewerking ongedaan. Het klokje in het paneel rechts toont een overzicht van je laatste bewerkinge­n. Ben je al een tijdje aan het aanmoddere­n en wil je graag terug? Geen probleem, het programma onthoudt je laatste 8000 (!) stappen.

Layers

Een belangrijk onderdeel van Affinity Photo zijn de Layers, de lagen over een afbeelding. Door met verschille­nde lagen te werken, verwijder je achteraf eenvoudig een bewerking, terwijl de andere aanpassing­en onberoerd blijven. Bovendien creëer je er ook leuke effecten mee. Een nieuwe laag maak je aan door bij Layers op het plus- icoon te tikken. Vaak is dat niet eens nodig: bij het toevoegen van bijvoorbee­ld tekst, een afbeelding, of een Adjustment (een aanpassing­slaag), maakt Affinity Photo automatisc­h een nieuwe laag aan.

Commands

Achter deze Commands- knop zitten een aantal opties verstopt. In de Photoomgev­ing haal je deze knop bijvoorbee­ld aan om een laag te dupliceren of een afbeelding te importeren. In de Selectiono­mgeving gebruik je hem om je selectie ongedaan te maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands