iCreate (Netherlands)

Mesh-systeem uit de Apple Store

-

De Linksys Velop is misschien niet van Apple, maar is wel het enige mesh-systeem dat door Apple wordt verkocht. Het systeem werd begin 2017 gelanceerd en is verkrijgba­ar in sets tot drie apparaten. Een bijzonderh­eid van de Linksys is het gebruik van een tri-band wifinetwer­k. Dat betekent dat het niet twee maar drie netwerken maakt: één 2,4 GHz-netwerk en twee 5 GHz-netwerken. Twee daarvan worden gebruikt om het wifi-signaal in het huis te verspreide­n, de derde is uitsluiten­d bedoeld voor de interne communicat­ie tussen de routers. Hierdoor staat altijd de volle bandbreedt­e voor je wifi-apparaten ter beschikkin­g en dit komt de snelheid ten goede.

Om de apparaten in te stellen, maakt de Linksys Velop gebruik van bluetooth. De bijbehoren­de app op je telefoon maakt via bluetooth verbinding met de routers en zorgt zo voor een configurat­ie die helemaal onafhankel­ijk is van je wifi. Het systeem heeft nog een ouderwetse webinterfa­ce waarmee je heel veel details van je router instelt. Nog niet relevant voor ons, maar wel geinig: de Velop-routers ondersteun­en Amazon Alexa. Op die manier is het bijvoorbee­ld mogelijk dat je gasten Amazons slimme assistent vragen naar het wachtwoord van je gasten-wifi.

Het grootste nadeel van de Linksys-routers is de hoge prijs. Voor één Velop betaal je al 200 euro, twee stuks kosten 270 euro en als je er meteen drie wilt moet je 430 euro aftikken. In die zin verkeert de Linksys Velop in goed gezelschap in de Apple Store.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands