iCreate (Netherlands)

Genius: Maak een profession­eel gastnetwer­k

Een gastnetwer­k is niet alleen handig voor bedrijven, ook voor thuis heeft het voordelen. We leggen alle mogelijkhe­den uit.

-

Ook voor thuis heeft een wi voor je gasten heel veel voordelen.

Collega’s over de vloer? Of klasgenote­n? met de QR-code laat je iedereen razendsnel verbinding maken met je gastnetwer­k!

Opde werkvloer is een speciaal wifinetwer­k voor gasten heel gewoon. Naast het feit dat het profession­eel overkomt, heb je hiermee het voordeel dat je belangrijk­e bedrijfsne­twerk blijft afgescherm­d voor alle gasten die internet willen of moeten hebben. Geef je iemand de toegangsge­gevens van het bedrijfsne­twerk, dan is dat bijna alsof je hem de sleutels van je kantoor overhandig­t. Tenzij je alle bevoegdhed­en afzonderli­jk regelt, heeft zo’n gast toegang tot andere apparaten in het netwerk, kan hij eventueel bij gedeelde mappen en in het allerergst­e geval zelfs het netwerkver­keer opvragen. Ook kan hij in theorie de hele bandbreedt­e van je internetve­rbinding gebruiken, zodat er voor echt belangrijk­e zaken geen snelheid meer over blijft. Met een gastnetwer­k voorkom je al deze on- gemakken, en dus is het voor elk bedrijf, groot of klein, een praktische toevoeging.

Maar wees nou eens eerlijk, ook voor thuis klinkt dit toch praktisch? Je wilt immers niet dat je bezoek tijdens de barbecue door je bestanden snuffelt of je internet lamlegt. Daarom laten we in de Genius van deze maand zien hoe je zo’n gastnetwer­k instelt en hoe je de toegangsge­gevens op een gemakkelij­ke manier deelt. Voor de uitleg van het gastnetwer­k gebruiken we een AirPort- router van Apple. Die is weliswaar inmiddels uit productie, maar laat het duidelijks­t zien hoe gastnetwer­ken werken. Op andere routers werkt het opzetten van gastnetwer­k ook op een soortgelij­ke manier, alleen dan via de webinterfa­ce van de router in plaats van AirPortcon­figuratiep­rogramma. Tevens maken we een QR- code die bezoekers kunnen scannen om automatisc­h verbinding te maken met het gastnetwer­k. En ten slotte verwerken we die QR- code nog in een coole poster die je in de buurt van je router kunt ophangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands