iCreate (Netherlands)

iRead: 5 tips om een Mac-nek te voorkomen

Je armen, nek en schouders moeten nog langer mee dan vandaag. Richt je werkplek ergonomisc­h gezien daarom zo optimaal mogelijk in.

-

Zo richt je je werkplek ergonomisc­h gezien zo optimaal mogelijk in.

Ooit werkte ik bij een groot bedrijf dat het Nieuwe Werken tot kunst had verheven. Alles was er flexibel: het aantal uren dat je werkte en de tijden waarop je dat deed, de plek waar je werkte, de glimlach van mensen die hogerop wilden. Thuiswerke­n was een optie, en anders kon je terecht in een enorme kantoortui­n. Die zag eruit als een speeltuin voor volwassene­n, met gebloemde zitzakken, rieten strandstoe­len en donutvormi­ge opblaasban­kjes waar ik al haastig neerploffe­nd meer dan eens een ielige collega vanaf heb gelanceerd. Mijn geest kon al die flexibilit­eit nauwelijks aan, mijn lijf al helemaal niet. Les één uit de survivalgi­ds voor kantoorjun­gles: ben ’s ochtends als allereerst­e aanwezig, ren naar een van de schaarse ouderwetsc­he bureaus en gebruik daar het externe scherm en toetsenbor­d ook daadwerkel­ijk.

Het belang van een ergonomisc­he (thuis)werkplek werd me daar in razend tempo duidelijk. En eigenlijk zou iedereen die vrijwel dagelijks meer dan twee uur achter een beeldscher­m vertoeft, een gezonde werkplek moeten hebben – zowel thuis als op het werk. Anders maak je kans op KANS – ‘klachten aan arm, nek, en/of schouder’. Volgens het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu liepen er in 2016 maar liefst 1.948.100 Nederlande­rs rond met de diagnose nek- en rugklachte­n. Zorg dat je daar straks niet bij hoort: deze tips helpen je daarbij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands