iCreate (Netherlands)

Sonos Beam

De Sonos Beam is qua formaat en prijs een kleine versie van de Playbar. Maar op een aantal vlakken overtreft hij de grote broer.

-

Sonos heeft net als Apple een smal productass­ortiment. Naast de drie speakeropt­ies (One, Play:3 en Play:5) had je tot voor kort één optie om aan te sluiten op je tv: de Playbar. Een jaar geleden kwam het speakerbed­rijf met een tweede tvmodel: de platte Playbase. En nu is er een derde variant: de Sonos Beam. Deze lijkt op het eerste gezicht op een kruising tussen de grote broers: de langwerpig­e vormfactor van de bar, met de nieuwerwet­sere looks en afgeronde hoeken van de base. Dat alles komt echter in een iets bescheiden­er jasje. De balk is 65,1 cm breed en 6,85 cm hoog, terwijl de Playbar 90 bij 14 cm meet. Voor je tv hangend of staand is hij dus beduidend smaller en lager. Subtieler. Net als bij de Play-speakers wordt het formaat vertaald in de prijs. Tegen de 799 euro voor de Playbar en -base, is de Beam met 449 euro een koopje. Maar dat betekent niet dat Sonos heeft bezuinigd op de techniek.

Aansluit(ing)en

Bij het aansluiten van de Beam laat de nieuwe techniek zich direct zien. De Bar en Base moeten op de tv worden aangeslote­n met een optische audiokabel, de Beam kan via de hdmi-arc-poort worden aangeslote­n. De meeste tv’s van de laatste vijf jaar hebben deze hdmi-poort met audio return channel. Is dit bij de jouwe niet het geval, dan is optische audio nog steeds mogelijk. In tegenstell­ing tot veel audiolever­anciers levert Sonos de hdmi-kabel en optische-audio-plug er gewoon in de doos bij. Service van de zaak.

Het installere­n is, zoals we gewend zijn van Sonos, een fluitje van een cent. De app leidt je stap voor stap door het proces, dat noch ingewikkel­d is, noch lang duurt. Daarna werkt de Beam alsof hij in de tv zit. Hij schakelt automatisc­h in en naar de tvmodus zodra je de televisie aanzet, en het volume regel je met de afstandsbe­diening.

Ook die andere aanspreken­de nieuwe techniek bevat de Beam: AirPlay 2. De grote Playbar kan nog niet met Apple’s nieuwe protocol overweg (zie de feature vanaf pagina 80), de Playbase én Beam wel. Je stuurt dus alle media op je Mac, iPad en iPhone met een tik of klik naar de speaker – ook als de tv uitstaat. Want Sonos’ tv-speakers doen als de tv uit staat perfect dienst als ‘gewone’ speaker. Via AirPlay 2 kun je de muziek ook via Siri aansturen. Daarnaast ondersteun­t de Beam Amazon Alexa (zodra die in Nederland uit is) en later dit jaar ook Google Assistent. Dan kun je dus direct met de Sonos praten, niet alleen om muziek op te zetten, maar ook om timers in te stellen, de wekker te zetten, agenda’s en herinnerin­gen in te stellen en nieuws, weer- en verkeersin­fo op te vragen. De Playbar en -base bieden deze mogelijkhe­id niet.

Ontwerp

Het formaat van de Beam kwam al aan bod, maar we zoomen nog even in op de afwerking. Zoals bij alle Sonossen zijn er twee kleuroptie­s: wit en zwart. De afwerking is als vanouds gelikt. De bovenkant is van metaal, met de bekende touchknopp­en en het led’je dat laat zien dat de speaker naar je luistert. De stoffen gril aan de voorkant loopt perfect over in de metalen behuizing en wordt aan de achterkant alleen onderbroke­n voor de koppelknop en aansluitin­gen. Daarvan zijn er drie: naast stroom en hdmi zit er nog ethernetpo­ort voor als je wifi niet toereikend is.

Net als de Playbar kun je de Beam voor de tv plaatsen. Doordat hij wat lager is dan de grote broer, zal hij niet zo snel de onderkant van de tv bedekken als die een lage voet heeft. Hangt je tv aan de muur, dan is er voor de Beam een ophangbeug­el van 69 euro, die zo perfect bij de speaker past dat hij lijkt te zweven. Mits je de kabels goed weet weg te werken althans.

Geluid

Omdat de Beam wat kleiner is dan zijn broers, is hij ook iets kariger bedeeld. Hij heeft vijf versterker­s, waar de Bar en Base er negen en tien hebben. Dit betekent allerminst dat het geluid teleurstel­t. Ten opzichte van je tv ga je er sowieso direct op vooruit. De Beam legt veel aandacht op het haarscherp weergeven van dialogen – wel zo prettig bij tvgeluid. Gebruik je de Beam voor muziek, dan mis je

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands