iCreate (Netherlands)

Sony HT-ZF9 & SA-Z9R

Zelden was een rechthoeki­ge soundbar zo veelzijdig.

-

Wil je op dit moment een soundbar voor bij je televisie aanschaffe­n die enigszins toekomstpr­oof is, dan beland je na het betere Google-werk al snel bij de term Dolby Atmos. Dolby-wat? Sony beschrijft het op zijn website heel eenvoudig maar ook doeltreffe­nd: alsof je het geluid overal om je heen hoort. Voor de échte audiofiel zouden we de Sony HT-ZF9 eerder omschrijve­n als Dolby Atmos Light. Want echt zoals in de bios – waar je omringd wordt door tientallen speakers – is het nog echt niet. En er zijn thuisopste­llingen die overtuigen­der zijn, maar daarbij staat je halve huiskamer vol met speakers en mag je in het plafond boren, iets waar niet iedereen op zit te wachten. Deze Dolby Atmos- opstelling van Sony komt in de vermomming van een slanke en compacte soundbar die je onder je televisie plaatst of eventueel aan de muur bevestigt.

De soundbar is op de kop af een meter lang, tien centimeter hoog en gaat vergezeld van een stevige subwoofer. Om het geluid echt optimaal te kunnen ervaren, moet je de soundbar eigenlijk nog uitbreiden met twee los aan te schaffen draadloze achterspea­kers: dat is ook de opstelling die wij testen. Het installere­n is zo gepiept. Het enige waar je echt op moet letten, is dat je de achterspea­kers goed positionee­rt. Er staat duidelijk op vermeld welke je links en welke je rechts moet zetten – houd je daar ook aan want dat is van belang voor het effect. Verder moet je nog aangeven of de achterspea­kers binnen twee meter bij je vandaan staan, of verder van je verwijderd zijn. Er zit nog een afstandsbe­diening bij, maar nadat blijkt dat de Sony Music Center-app volstaat én het apparaat feilloos communicee­rt met een van de andere afstandsbe­dieningen in de inmiddels uitgebreid­e collectie, belandt die in de lade.

Het geluid omringt je

De speaker creëert het kenmerkend­e 3D- geluid van Dolby Atmos, wat betekent dat het geluid nog een extra dimensie heeft. De audio- effecten worden heel precies in de ruimte gesitueerd. Het geluid komt niet alleen van voren, of links of rechts, maar ook van achteren en zelfs van boven. Het lijkt daarbij ook alsof het geluid zich verplaatst. Vliegt er een auto over het scherm, dan hoor je hem bij voorbaat links al aan komen en vervolgens rechts weer vertrekken. Regen klinkt echt alsof die van boven komt, en het geluid van een overvliege­nd vliegtuig zorgt er ook al voor dat je naar boven kijkt.

Een concreet voorbeeld: bij de film Jumanji klinken de naderende jungledrum­s zó overtuigen­d, dat je bijna zou vrezen dat je zelf bent opgeslokt door het spel. Alsof je erdoor omringd wordt en in rap tempo ingesloten raakt. Een minpuntje is dat The Rock – een van de hoofdrolsp­elers – in eerste instantie slecht verstaanba­ar is. Niet dat uit hem nu zulke briljante dialogen voortkomen, maar toch. Je moet in de app echt even de tijd nemen om de volumenive­aus goed op elkaar af te stemmen. Ook de verschille­nde geluidsmod­i, waaronder bioscoop, games en nieuws, maken echt verschil. Speel daar dus zeker even mee, je hebt daar echt profijt van.

Binnenkort op de Apple TV

Aan het begin van deze review hadden we het er al even over: deze soundbar is behoorlijk toekomstpr­oof. Misschien wel iets té. Want je moet wel een televisie, mediaspele­r of gameconsol­e hebben die het ondersteun­t en nog lang niet alle apparatuur is daarvoor op dit moment geschikt. Sony’s eigen PlayStatio­n bijvoorbee­ld, ondersteun­t nog helemaal geen Dolby Atmos – diverse Xbox-varianten zijn overigens al wel zo ver. Qua televisies is het op dit moment vooral nog LG wat de klok slaat. Heb je de juiste hardware? Dan moet je vervolgens ook nog de juiste content tot je beschikkin­g hebben en die ligt op dit moment nog niet voor het oprapen. Netflix bijvoorbee­ld biedt sinds vorig jaar Dolby Atmos-films aan: Okja was de eerste titel met dit 360 graden- geluid. Het aanbod houdt echter nog niet over en je moet er een duurder abonnement voor afsluiten.

Wat als Apple-liefhebber belangrijk is om te weten, is dat de Apple TV 4K in combinatie met tvOS 12 vanaf dit najaar Dolby Atmos ondersteun­t. Heb je eerder in iTunes een film gekocht en verschijnt die nu in een Dolby Atmos-versie? Dan doet Apple je deze versie cadeau. Het lijkt een voorbode van wat er komen gaat: binnen enkele jaren zou Dolby Atmos weleens gemeengoed kunnen zijn, en dan verkeer je met deze soundbar toch maar mooi in hogere (atmo)sferen. (Laura Grootaarts)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands