iCreate (Netherlands)

Obscura 2

-

In iCreate 100 testten we een profession­ele camera-app voor de iPhone: Halide. Met deze app rust je je iPhone uit met spiegelref­lexachtige mogelijkhe­den. We waren best onder de indruk van deze app, maar deze maand hebben we een nog betere ontdekt: Obscura 2.

Op het eerste gezicht lijkt de lijst met functies één op één op die van Halide. Zo kun je in het raw-formaat fotografer­en en pas je belichting en focuspunt handmatig aan. Verder kun je ook de iso-waarde en witbalans instellen of de sluitertij­d aan je wensen aanpassen. Zoals gezegd, dit kennen we allemaal ook van Halide. Obscura 2 heeft echter ook een aantal unieke functies. Ten eerste is dat de integratie van filters.

Als je wilt, pas je tijdens het fotografer­en of daarna kleurfilte­rs à la Instagram toe op je foto’s. Een aantal filters krijg je gratis, de rest moet je als zogeheten Filter Packs kopen – € 2,29 per pack. Ze zijn allemaal best mooi, nodig zijn ze niet per se. De andere unieke eigenschap van Obscura 2 is de superhandi­ge bedienings­interface. De belangrijk­ste functies zijn met één tik op te roepen, voor de geavanceer­dere gebruiker is het Control Wheel onderin uitermate geschikt. Helemaal verliefd zijn we op de aanpassing­smogelijkh­eden van de volumeknop­pen. Activeer je de bediening via de volumeknop­pen, dan kun je zelf kiezen waar die knoppen voor dienen. Volume omlaag als ontspankno­p, volume omhoog om belichting en focus te vergrendel­en? Het kan allemaal.

Het allerleuks­te aan Obscura 2 is echter iets heel anders. Normaliter kost de app € 5,49, maar hij is tijdelijk gratis te krijgen via de Apple Store-app. Niet de App Store dus, maar de app van de Apple Store. Op www.icreatemag­azine.nl/obscura2 lees je alle details. (Sven Lamers)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands