iCreate (Netherlands)

Het gaat niet zo goed met de Mac

Apple verpletter­t alle records, maar dat komt bepaald niet door de Mac.

-

De kwartaalci­jfers mogen dan wel weer alle records verpletter­d hebben, er was ook slecht nieuws – en wel over de Mac. In vergelijki­ng met hetzelfde kwartaal vorig jaar kromp de verkoop met 13 procent naar 3,72 miljoen verkochte apparaten. De omzet liep terug met 5 procent. Voor het eerst in vijf jaar daalde het aantal verkochte apparaten tot onder de magische grens van vier miljoen. En nog een vergelijki­ng: de Macverkope­n daalden tot op het niveau van 2010! Wil er dan niemand meer een Mac?

MacBook Pro werd te laat uitgebrach­t

Volgens Luca Maestri, verantwoor­delijk voor de financiën bij Apple, lijken de Mac- cijfers zo slecht omdat het kwartaal een jaar geleden zo goed was. Toen werden in juni al nieuwe MacBook Pro’s gelanceerd, nu was dat pas in juli. Dat verschil zou de ‘verkooppre­staties’ hebben beïnvloed, aldus Maestri. Wij hebben echter nog een wat andere verklaring­en.

De gehele Mac-lijn is namelijk verouderd. Op de nieuwe MacBook Pro’s na, en daarvan alleen de duurdere modellen, heeft Apple in 2018 nog geen enkele Mac vernieuwd. De populaire MacBook Air – Apple’s goedkoopst­e laptop – is al sinds 2015 niet meer echt geüpdatet. Afgelopen jaar kreeg die standaard een iets snellere processor, maar het bleef bij de oude processor-architectu­ur van drie jaar geleden. Ook ontbreekt een Retina- display. De iMac, MacBook en de goedkopere versie van de MacBook Pro (zonder Touch Bar) werden voor het laatst in de zomer van 2017 vernieuwd. De Mac mini is al sinds 2014 onverander­d in Apple’s portfolio, terwijl hij door wisselkoer­saanpassin­gen zelfs nog duurder is geworden. Een compleet nieuwe Mac Pro heeft Apple reeds aangekondi­gd, maar die verschijnt pas in 2019. We verwachten dus nog wat Mac- geweld dit najaar.

 ??  ?? De Mac-verkopen daalden tot op het niveau van 2010.
De Mac-verkopen daalden tot op het niveau van 2010.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands