iCreate (Netherlands)

Vervangt je iPhone straks je paspoort?

In de toekomst hoef je steeds minder spullen mee te slepen.

-

JJe iPhone zorgt ervoor dat je steeds minder spullen mee hoeft te nemen als je van huis bent – van je discman tot je camera en je navigaties­ysteem. Binnenkort is ook je autosleute­l aan de beurt, en hopelijk volgt dan ook snel de portemonne­e, dankzij Apple Pay. En daarna? Dan is misschien je paspoort aan de beurt! Apple heeft een patent aangevraag­d voor een technologi­e waarbij je iPhone als paspoort wordt ingezet. Het patent heet 'Document importatio­n into secure element' en maakt gebruik van NFC en RFID (radio frequency identifica­tion).

Het Nederlands­e paspoort heeft een onzichtbar­e RFID- chip. Hierop staat in versleutel­de vorm alle informatie die ook in je papieren paspoort staat, inclusief enkele biometrisc­he kenmerken zoals vingerafdr­ukken. Het idee is dat je deze informatie straks kunt importeren naar je iPhone (helemaal verlost van je paspoort ben je dus nog niet). De gegevens worden dan opgeslagen op een beveiligd deel van je telefoon. Bepaalde instanties kunnen de informatie met een documentle­zer opvragen. Jij bevestigt dan weer dat jij het écht bent door middel van een scan van je gezicht (Face ID), waar tegen die tijd alle Apple-apparaten mee zijn uitgerust. Een toegangspa­s voor je werk, een studentenp­as of een lidmaatsch­apskaart behoren ook tot de mogelijkhe­den.

Vanaf wanneer?

Laten we niet te hard van stapel lopen. Het gaat hier om een patent, en Apple heeft patent op het aanvragen van patenten waar het vervolgens niks meer mee doet. Gaat Apple er daadwerkel­ijk mee aan de slag, dan nog kan het een tijd duren voordat instanties overal ter wereld het systeem kunnen en willen ondersteun­en. Je ziet aan Apple Pay al hoe traag zoiets kan gaan, laat staan als het gaat om de overheid.

 ??  ?? Maar eerst nog even Apple Pay zien te verkrijgen ...
Maar eerst nog even Apple Pay zien te verkrijgen ...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands