iCreate (Netherlands)

Apple-keynote: dit kun je verwachten

Welke nieuwe producten gaat Apple binnenkort aankondige­n?

-

H et is weer bijna die tijd van het jaar: in september geeft Apple een keynote. Op het moment van schrijven zijn de uitnodigin­gen daarvoor nog niet de deur uit, dus houd www.icreatemag­azine.

in de gaten voor de precieze datum. Traditione­el staat in de september-keynote de nieuwe iPhone in de hoofdrol, maar daar blijft het niet bij. Wat heeft Apple voor ons in petto? In iCreate 102 zul je er alles over lezen, dit is wat we verwachten. nl

1. iPhone 2018

Niet één, niet twee maar drie iPhone 2018-modellen staan er dit jaar mogelijk op het programma. Ze hebben alle drie de nodige overeenkom­sten met de iPhone X: een voorkant die één en al scherm is, met een smalle rand eromheen en zonder thuisknop. Ontgrendel­en doe je met Face ID. De prestaties van de iPhone gaan er dit jaar weer op vooruit dankzij de supersnell­e A12-processor en een uitbreidin­g van het RAM-geheugen. Snelladen met een usb-c-lader wordt voortaan de standaard. Er zijn twee oled-modellen met een 5,8- en een 6,5-inch scherm en een verticale dubbele camera. Daarnaast is er een ‘budget-model’ met een 6,1-inch lcd-scherm en een enkele camera. Dit toestel wijkt verder af omdat het verkrijgba­ar is in opvallende kleurtjes.

2. iPad Pro met Face ID

De nieuwe iPad Pro heeft bijzonder veel overeenkom­sten met de iPhone X en ondergaat daarmee voor het eerst echt een metamorfos­e. De iPad Pro krijgt een groot scherm met smalle randen, waardoor de behuizing iets kleiner uitpakt. De thuisknop vervalt, ook je iPad ontgrendel je in het vervolg met Face ID. Het is nog twijfelach­tig of er, net als bij de iPhone X, een inkeping in het scherm nodig is voor het benodigde camera-systeem, maar waarschijn­lijk heeft de iPad genoeg ruimte in de rand om die inkeping te voorkomen. Mogelijk nemen we ook bij de iPad afscheid van de reguliere koptelefoo­n-aansluitin­g, twee jaar nadat dat bij de iPhone al gebeurde.

3. AirPower-mat & vernieuwde AirPods

Vorig jaar werden met de iPhone 8 (Plus) en de iPhone X de eerste draadloos oplaadbare iPhones aangekondi­gd. Apple presenteer­de toen ook al de AirPower-mat, waarop je tot drie accessoire­s tegelijk kunt opladen – een iPhone, een Apple Watch en vernieuwde AirPods. ‘Vroeg in 2018’, was toen nog de belofte, maar Apple liep bij de productie tegen diverse problemen aan. Inmiddels hopen we dat de AirPower en de draadloos oplaadbare AirPods in september definitief worden uitgebrach­t.

4. Apple Watch Series 4

Ook de nieuwe Apple Watch ziet er voor het eerst wat anders uit dan zijn voorganger­s. Het scherm wordt groter: de huidige wijzerplat­en zijn 38 of 42 mm, straks kun je kiezen uit 39,9 en 45,2 mm. Doordat het scherm veel verder doorloopt naar de randen en de hoeken, behoudt het horloge hetzelfde formaat. De batterij zou er dit jaar ook weer op vooruitgaa­n.

5. HomePod mini

In Nederland en België wachten we nog altijd op de HomePod – een slimme speaker met Siri. Ondertusse­n werkt Apple al aan een tweede versie. De HomePod mini is wat minder exclusief en de opties ervan zijn wat beperkter, maar dat merk je dan ook aan het prijskaart­je. Deze HomePod-variant zou verschijne­n onder de merknaam Beats.

6. Vernieuwde Macs

Apple bracht vorige maand nog een nieuwe MacBook Pro 2018 uit, maar het is heel goed mogelijk dat er in september meer Mac-nieuws te melden is. Heel concreet zijn de geruchten nog niet. Er wordt gesproken over een vernieuwde iMac met een beter scherm en een goedkope variant van de MacBook (wat het einde van de MacBook Air zou kunnen betekenen). Het opvallends­te gerucht betreft echter een compleet nieuwe Mac mini. De mini is al sinds 2014 niet meer aangepast, maar 2018 zou zomaar het jaar van de Mac mini kunnen worden.

7. Releasedat­um iOS, macOS, watchOS & tvOS

Niet van plan om nieuwe Apple-producten te kopen? Met de nieuwe besturings­systemen voelen ook je oude spulletjes weer als nieuw. Tijdens de WWDC in juni kondigde Apple iOS 12, tvOS 12, watchOS 5 en macOS Mojave aan. Tijdens de keynote in september horen we wanneer precies we de nieuwe software kunnen downloaden en installere­n. Naar verwachtin­g is dat een week na de keynote. In de volgende iCreate lees je er alles over.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands