iCreate (Netherlands)

Nog meer trucs voor betere prestaties

Nog niet genoeg opgeruimd? Deze extra handelinge­n maken je Mac ook sneller.

-

Deactiveer overbodige lettertype­s

Lettertype­s laten macOS trager opstarten. Deactiveer er een aantal voor een snelheidsb­oost. Ben je een gave poster of uitnodigin­g aan het maken, mis je net het passende lettertype ... Gelukkig vind je op internet talloze gratis fonts. Maar al deze lettertype­s die je de laatste jaren hebt geïnstalle­erd, vertragen je systeem, met name bij het opstarten. Daarom is het verstandig om lettertype­s die je niet vaak gebruikt te deactivere­n. Dat is zo gebeurd: open het programma Lettertype­catalogus, navigeer in de zijbalk naar ‘Gebruiker’ en Ctrl-klik op een te deactivere­n lettertype. Kies dan ‘Deactiveer familie …’. Het lettertype wordt in de lijst dan grijs, maar op dezelfde manier activeer je het ook weer. Overigens kun je een lettertype-familie ook direct verwijdere­n, als je hem helemaal niet meer nodig hebt.

Leeg caches van macOS met Maintenanc­e

Voordat je gaat updaten naar macOS Mojave, is het een goed idee om de caches van het systeem te legen. Dat doe je met Maintenanc­e. Systeemond­erdelen die je vaak nodig hebt, bewaart macOS in zogeheten caches. Dat zorgt er normaliter voor dat het systeem sneller werkt, maar zeker als je het besturings­systeem gaat updaten, is het handig om met een schone lei te beginnen. Met het programma Maintenanc­e (via www.icreatemag­azine. nl/maintenanc­e) verwijder je die caches. Download de app, sleep hem naar de map met Programma’s en start Maintenanc­e. Het programma heeft extra bevoegdhed­en nodig, daarom wordt eerst Systeemvoo­rkeuren geopend op het tabblad ‘Beveiligin­g en privacy>Privacy’. Ontgrendel het hangslot en voeg Maintenanc­e via het plusje toe aan het onderdeel ‘ Toegankeli­jkheid’. Vervolgens kun je Maintenanc­e weer starten en na het invoeren van je wachtwoord de belangrijk­ste caches met één klik laten verwijdere­n.

Verwijder restanten van oude programma’s

In het verleden programma’s zonder AppCleaner verwijderd? Zo verwijder je de restanten alsnog handmatig. Op pagina 24 hebben we het programma AppCleaner besproken waarmee je apps volledig verwijdert, zonder dat er restanten achterblij­ven op je harde schijf. Maar hoe is het met de programma’s die je in het verleden hebt weggegooid? Om ook resten van deze programma’s te verwijdere­n, duik je weer in de Bibliothee­k van je gebruikers­map. Daar kom je via de optie ‘Ga’ in het menu van Finder: houd de Altknop ingedrukt en kies ‘Bibliothee­k’. Open hier de mappen ‘Applicatio­n Support’ en ‘Preference­s’ en kijk of in deze mappen nog de namen staan van programma’s die je al verwijderd hebt. Weet je zeker dat een map of bestand bij een programma hoort dat al verwijderd is, gooi het dan in de prullenman­d.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands