iCreate (Netherlands)

Maak een volledige back-up met Time Machine en iCloud Drive

Met een combinatie van harde schijf en clouddiens­t heb je een superveili­ge reservekop­ie.

-

Hoe goed Apple ook zijn best doet om de installati­e van macOS Mojave zo betrouwbaa­r mogelijk te maken – het blijft een feit dat er bij installati­es iets mis kan gaan. Nog meer dan normaal is het dus aan te raden om van tevoren een back-up te maken. Met de geïntegree­rde back-up-oplossing Time Machine is dat een fluitje van een cent – je sluit een externe harde schijf aan en activeert Time Machine in Systeemvoo­rkeuren. Er zijn echter een aantal instelling­smogelijkh­eden waardoor je de back-up sneller laat maken. Die willen we graag met je delen.

Daarnaast laten we in deze back-up-workshop zien hoe je op de gemakkelij­kste manier je belangrijk­ste bestanden snel in iCloud Drive bewaart. Heb je te veel bestanden en te weinig opslag in iCloud Drive? Overweeg dan tijdelijk een opslagabon­nement te nemen. Ook al zeg je dat abonnement meteen op, je bestanden blijven daarna gewoon beschikbaa­r – je kunt alleen niets meer uploaden totdat je weer ruimte vrijmaakt. Prima deal voor een tijdelijke back-up, vinden wij.

1. Harde schijf

Sluit een harde schijf aan voor de reservekop­ie. Een richtlijn qua grootte van de schijf: dubbel zo veel opslag als je Mac. Maak je eenmalig een back-up, dan voldoet een schijf met evenveel opslag.

2. Time Machine

Ga naar ‘Systeemvoo­rkeuren>Time Machine’ en kies via ‘Selecteer reservekop­ieschijf’ de harde schijf die je net hebt aangeslote­n. Bevestig met ‘Gebruik schijf’. Open daarna alvast de ‘Opties’.

3. Opties

Via de plus-knop kun je onderdelen uitsluiten van de reservekop­ie. Navigeer naar ‘Macintosh HD’, kies ‘Laat weg’ en bevestig daarna dat je alle systeembes­tanden wilt negeren.

4. Waarom weglaten?

Systeembes­tanden vergen veel ruimte en vertragen de back-up. Ze zijn overbodig: is er iets mis met het systeem, dan kun je beter macOS opnieuw installere­n en je persoonlij­ke bestanden terugzette­n.

5. Maak back-up

Vervolgens maakt Time Machine automatisc­h een reservekop­ie. Om de back-up handmatig te starten, activeer je het icoontje van Time Machine in de menubalk. In het menu daar start je de back-up.

6. Belangrijk? Gebruik iCloud Drive

Activeer in Systeemvoo­rkeuren ‘iCloud>iCloud Drive>Map ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’’. Sleep erg belangrijk­e bestanden in een van die twee mappen en wacht tot ze geüpload zijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands