iCreate (Netherlands)

Zet de installati­e van macOS Mojave op een usb-stick

Zo gaat het updaten naar Mojave straks veel sneller én veiliger.

-

Nu je je Mac helemaal hebt voorbereid op Mojave, rest alleen nog de installati­e, straks in september. Dat kun je op de normale manier doen, namelijk Mojave downloaden uit de App Store en het updateprog­ramma uitvoeren. Een snellere en veiligere manier is echter om de installati­e op een usb-stick te zetten en vanuit die stick de installati­e uit te voeren. Daarbij wordt er namelijk niet zo veel tegelijk geschreven en gelezen op de schijf van je Mac, en dat maakt de installati­e sneller. Ook als je de update op meerdere Macs wilt installere­n ben je met een usb-installati­e sneller klaar – je hoeft hem immers slechts eenmalig te downloaden. Ten slotte biedt de usb-installati­e de mogelijkhe­id om een schone installati­e uit te voeren. Hierbij wis je je huidige installati­e, installeer je Mojave en zet je de Time Machine-back-up terug. Hoe het werkt, lees je in de stappen hieronder.

1. Download Mojave

Naar verwachtin­g verschijnt macOS Mojave eind september. Download de installati­e via de Mac App Store, zoek ondertusse­n een lege usb-stick met minimaal 8 GB opslag en sluit die aan.

2. Usb-stick

Stop na de download de geopende installati­e. Open Schijfhulp­programma, wis de usb-stick en geef hem de naam ‘Mojave’. Open Terminal en voer de opdracht uit de volgende stap uit.

3. Opdracht

sudo /Applicatio­ns/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/ createinst­allmedia --volume / Volumes/Mojave --nointeract­ion

4. Wachten

Voer je wachtwoord in ( je ziet geen tekens) en ga iets anders doen, want dit proces kan even duren. Pas als je ‘Install media now available …’ in Terminal ziet, mag je het programma afsluiten.

5. Opnieuw opstarten

Sluit de usb-stick met de Mojave-installati­e aan op je Mac, herstart de Mac en houd de Alt-knop ingedrukt nog voordat het Apple-logo verschijnt. Kies de installati­e helemaal rechts.

6. Installati­e

Vanuit deze herstelomg­eving start je de installati­e van Mojave. Voor een schone installati­e wis je eerst ‘Macintosh HD’ via Schijfhulp­programma en zet je na de installati­e de back-up (zie pagina 27) terug.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands