iCreate (Netherlands)

Wat is AirPlay 2?

AirPlay bestaat al jaren. Wat is er nu zo spannend aan versie 2?

-

Het draadloos streamen van muziek naar speakers klinkt als iets van de laatste jaren. Draadloze technologi­eën lijken nu aan een echte opmars bezig, mede gedreven door Apple’s verlangen om zijn apparaten zo min mogelijk poorten te geven. Het zal je echter verbazen dat de basis van AirPlay al in 2004 gelegd werd. Toen onthulde Steve Jobs (verrassend­erwijs niet bij een keynote, maar tijdens een interview) de AirPort Express. Een van de belangrijk­ste functies van die kleine router was AirTunes: de mogelijkhe­id om een speaker aan te sluiten op de router en daarmee draadloos de muziek van de Mac op de speakers af te spelen. Baanbreken­d in die tijd, toen de iPod pas drie jaar oud was en nog niemand van

iPhones had gehoord. AirTunes werd pas in 2010 omgedoopt tot AirPlay. Daar was een goede reden voor: vanaf iOS 4.2 kon niet alleen audio, maar ook video en foto’s via wifi worden gestreamd.

Sinds mei 2018 is in iOS 11.4 de opvolger beschikbaa­r: AirPlay 2. Het codewoord van deze nieuwe versie is ‘multiroom-audio’. Deze hippe term betekent niets meer dan dat je naar verschille­nde kamers (verschille­nde speakers dus) tegelijk kunt streamen. Je kunt met één tik de muziek die in de huiskamer wordt afgespeeld ook naar de speelkamer of keuken sturen. Of juist via één apparaat kiezen om in alle verschille­nde vertrek- ken andere muziek op te zetten. Het geeft een heel nieuwe dimensie aan het streamen: je losse speakers in huis lijken ineens bij elkaar te horen. Daarbij maakt het niet uit van welk merk of type ze zijn: zo lang ze AirPlay 2 maar ondersteun­en (zie kader hiernaast) werken ze allemaal naadloos samen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands