iCreate (Netherlands)

Power-up voor papieren vliegtuig

-

Een drone kopen? Veel te duur. Wat dacht je van een op afstand bestuurbaa­r papieren vliegtuig? Het is goedkoper, vliegt sneller en is ook nog leuk om zelf in elkaar te knutselen. Hebben we je aandacht? De PowerUp Dart is een succesverh­aal van Kickstarte­r. Met 1.678.290 dollar is het een van de meest ondersteun­de projecten aller tijden.

In de basis is PowerUp Dart een setje om elk papieren vliegtuig om te toveren tot een ‘slim’ papieren vliegtuig dat je via je iPhone bestuurt. De Dart is daarbij de romp die je op de vleugels van het papieren vliegtuigj­e vastclipt. In de cockpit van de Dart zitten de bluetoothc­hip, de accu en de micro-usb-aansluitin­g voor het opladen, aan de achterkant een propeller en een richtingsr­oer. Om het gewicht laag te houden, bestaat de Dart voor het grootste deel uit koolstofve­zel. Om te beginnen is het handig om de mee- geleverde sjablonen voor je vliegtuig te gebruiken. Deze heb je supersnel gevouwen en het design is geoptimali­seerd voor gebruik met de Dart. Ook zijn er designs waarbij je de meegelever­de wieltjes op het vliegtuig kunt monteren; dan hoef je de Dart niet eens meer te gooien om te starten.

Na de constructi­e maak je met de bijbehoren­de app verbinding via bluetooth. Die app is het grootste minpunt van de Dart, want je moet enorm veel stappen doorlopen voordat je kunt gaan vliegen. Enerzijds is het goed om altijd alle onderdelen exact te controlere­n (net als bij een echt vliegtuig), maar anderzijds weet je het na drie keer ook wel. Helaas kun je de stappen niet overslaan. Het vliegen zelf gaat met de app dan weer hartstikke soepel, al vergt het enige oefening. Met een volle accu blijft de Dart zo’n dertig minuten in de lucht. Een leuk tijdverdri­jf voor jong en oud! (Sven Lamers)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands