iCreate (Netherlands)

Niet nadenken, maar kijken

-

Je hebt zin om tv te kijken, maar je hebt geen idee waarnaar. Door het rijtje Nederlands­e zenders heb je al een paar keer op en neer gezapt, je bent zelfs al doorgegaan naar de zenders waar je nooit komt, maar je weet nu ook weer waarom je daar nooit komt. Wat moet je kijken? YouTube biedt oneindig veel tijdverdri­jf, maar ook daar moet je een aanleiding hebben. Je komt niet zomaar bij video’s van in het water neerstorte­nde drones of dashboardc­ams van ambulances terecht. Voor die momenten is er Neverthink.

De inhoud van Neverthink is even kleurrijk als het icoontje. De app biedt ‘de beste filmpjes van internet’. Hiervoor struinen de makers niet alleen YouTube af, maar het hele web. Per dag kijkt het team gemiddeld 3500 internetvi­deo’s – wat een baan! De app is onderverde­eld in 35 rubrieken, zoals Comedy, Tech News, Travel of Area 51. De titels van die kanalen geven een behoorlijk­e indicatie van wat je er vindt en van de toon. Bij WTF en LOL is de diepgang minder dan bij Learn Something en Documentar­ies. Selecteer een kanaal en de eerste video begint te spelen. Bevalt die niet, dan skip je en ga je naar de volgende video die over een totaal ander onderwerp kan gaan. Ook qua lengte is er niets begrensd; de ene video is in een minuut voorbij, de volgende kan zomaar drie kwartier duren. Doordat het allemaal mensenwerk is, kan er ook op worden ingespeeld op actualitei­ten, zoals World Cat Day voor kattenfilm­pjes.

Verder bevat de app geen enkele functional­iteit. Kanaal kiezen en de video bedienen – that’s it. De iOS-versie is wel iets uitgebreid­er – je kunt video’s delen, ondertitel­ing aanzetten (de video’s zijn in het Engels) of een filmpje opslaan als favoriet. Maar misschien is dat ook wel te veel gedoe voor de Apple TV. Je wilt gewoon op de bank liggen en je laten verrassen door de volgende video van de Afghaanse Bruce Lee-lookalike of een documentai­re over Chinese kinderen die zichzelf opvoeden. We zijn de neerstorte­nde drones nog niet tegengekom­en. (Daan Jeuken)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands