iCreate (Netherlands)

De hardware: supergoed wordt weer iets beter

Onder de motorkap zijn de iPhone Xs en Xs Max behoorlijk verbeterd.

-

De nieuwe A12 Bionic met een verbeterde Neural Engine

Het hart van zowel de iPhone Xs als de Xs Max is de nieuwe A12 Bionic. Bionic? Deze bijnaam had de A11 van afgelopen jaar toch ook al? Klopt, maar toch is de A12 een compleet nieuw ontworpen chip. Voor het eerst maakt Apple bij deze processor gebruik van het 7nm-fabricagep­roces. Alles op de chip is nog kleiner, wat resulteert in een hogere snelheid bij een lager energiever­bruik. De A12 heeft zes kernen, twee voor hoge prestaties en vier voor hoge e ciëntie. Daarnaast is er een gra sche chip met vier kernen die zo’n 50 procent sneller is dan zijn voorganger. Dat belooft wat voor het gra sche geweld in games. Het spannendst­e van de A12 is echter de nieuwe Neural Engine. Deze bijzondere chip met acht kernen is speciaal bedoeld voor machine learning en kan vijf biljoen berekening­en per seconde uitvoeren. Apple belooft voor alledaags gebruikt dat apps tot 30 procent sneller starten en dat opdrachten die te maken hebben met machine learning (zoals foto’s analyseren en augmented reality) beter werken en minder energie gebruiken. Straks nog meer over wat je in de praktijk aan de Neural Engine hebt. We vatten het nog even samen: de A12 Bionic is de beste processor die Apple ooit heeft gemaakt. Maar eerlijkhei­d gebiedt te zeggen dat we onze iPhone X nog allerminst als ‘langzaam’ ervaren.

Een tweede simkaart … bijna dan

Voorafgaan­d aan de keynote hoorden we hier veel geruchten over: de nieuwe iPhone zou een dual-simkaart hebben zodat je twee telefoonnu­mmers tegelijk kunt gebruiken. Dat blijkt deels waar te zijn. Je hebt niet de mogelijkhe­id om er echt twee sim-kaarten in te stoppen. Wel bevatten de iPhone Xs en Xs Max nu Apple’s eSIM, die we al kennen uit recente iPads en de Apple Watch Series 3. Ondersteun­ing voor de eSIM wordt later dit jaar voor de eerste providers met een software-update uitgerold. Volgens Apple’s supportpag­ina zijn er nog geen Nederlands­e providers die de eSIM ondersteun­en, maar met GigSky en Truphone (bekend van de iPad Cellular-modellen) zijn er wel al twee providers de wereldwijd tarieven aanbieden. Op vakantie zou het dus soms handig zijn om een dataabonne­ment bij bijvoorbee­ld Truphone af te sluiten.

Deze ontwikkeli­ng zou overigens zomaar een voorbode kunnen zijn van een iPhone waar helemaal geen simkaart meer in kan. Je kiest dan gewoon je provider en de eSIM maakt verbinding. We zien het zo gebeuren – Apple zou dolblij zijn als ze weer opening kunnen dichten. Hopelijk komen de providers hier snel in actie, ook omdat dit implicatie­s kan hebben voor de Cellular Apple Watch, die hier nog steeds ontbreekt. In China is het gebruik van de eSIM overigens niet mogelijk – hier brengt Apple dan ook een model uit met twee echte sim-kaartslots. Blijkt maar weer hoe belangrijk de Chinese markt is voor Apple.

Verbeterde accuduur

De accuduur blijft een van de grootste kritiekpun­ten op de iPhone – ook al is die in vergelijki­ng met het merendeel van de concurrere­nde smartphone­s al erg goed. Bij de iPhone Xs kon Apple weer net wat meer capaciteit in de accu persen: in vergelijki­ng met de iPhone X van afgelopen jaar houdt die het een half uur langer vol. In de iPhone Xs Max zit zelfs de grootste accu die ooit in een iPhone werd gebruikt. Deze houdt het meteen anderhalf uur langer vol dan de iPhone X.

Meer opslag dan ooit

De iPhone Xs en Xs Max zijn beschikbaa­r met drie verschille­nde opslagcapa­citeiten. De eerste zijn hetzelfde als bij de iPhone X: hij heeft standaard 64 GB, wil je nog meer foto’s en lmpjes kwijt, dan kies je voor 256 GB. Is dat nog steeds niet genoeg? Voor het eerst kun je een iPhone nu met 512 GB opslag krijgen. En dat terwijl de MacBook Pro standaard bij 128 GB begint.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands