iCreate (Netherlands)

De camera: software maakt het verschil

Dit zijn de nieuwtjes van de Xs (Max).

-

H et is een mooie traditie. Hoe goed de camera van de vorige iPhone ook was, je kunt er vergif op innemen dat de camera van de volgende iPhone nog beter is. Uiteraard is dat ook weer het geval met de iPhone Xs en Xs Max. Ze hebben allebei een 12-megapixel groothoekl­ens (met een f-waarde van 1,8), evenals een 12-megapixel telelens (met f/2,4) – dat is hetzelfde als bij de X. De sensor is wel iets groter geworden, waardoor je meer dynamisch bereik, minder ruis en betere prestaties onder slechte lichtomsta­ndigheden krijgt. De frontcamer­a heeft nog steeds een 7-megapixel groothoekl­ens, maar volgens Apple is die wel twee keer sneller dan bij de voorganger. De grootste vernieuwin­gen van de camera hebben deze keer echter niet met de specificat­ies te maken …

De nieuwe Image Signal Processor

Een opvallende nieuwighei­d van de camera is de zogeheten ‘Image Signal Processor’, kortweg ISP. Deze verwerkt de informatie die de camera aanlevert om zo tot een mooie foto te komen. Apple beweert dat deze processor 1 biljoen berekening­en per seconde op een foto toepast. In combinatie met de Neural Engine uit de A12 analyseert de ISP gezichten en herkent hij zo bijvoorbee­ld waar de ogen van de persoon die je fotografee­rt zich bevinden.

Slimme HDR

De camera van de iPhone Xs en Xs Max heeft ook een nieuwe functie, genaamd Slimme HDR. Hierbij maakt de camera een bu er met foto’s zodat je helemaal geen sluiterver­traging hebt. In feite is de foto dus al gemaakt voordat je op de ontspankno­p hebt gedrukt. Tegelijker­tijd maakt de camera al meerdere foto’s met verschille­nde belichting en andere instelling­en, en combineert hij deze vervolgens tot één enkele foto die er nog beter uitziet.

Aangepaste diepterege­ling

Nog zo’n coole software-verbeterin­g: maak je een foto met portretbel­ichting, dan wordt de achtergron­d wazig zodat je onderwerp mooi in beeld komt. Die wazige achtergron­d wordt grotendeel­s softwarema­tig berekend, maar ziet er nu nog beter uit. Het wordt helemaal magisch als je zo’n portretfot­o achteraf gaat bewerken. Bij de nieuwe iPhones kun je het diepte-e ect namelijk later altijd nog aanpassen. Er verschijnt een regelaar in beeld waarmee je de f-waarde (die bepaalt bij gewone camera’s onder meer de scherptedi­epte) kunt aanpassen. Je bepaalt dus achteraf hoe scherp of onscherp je achtergron­d is. Probeer dat maar eens bij een spiegelre ex.

… en dan nog dit

Het heeft niet direct iets met de camera te maken, maar wel met het maken van video’s (en geluidsopn­ames). De iPhone Xs en Xs Max nemen eindelijk in stereo op. Dat werd ook wel tijd, want de concurrent­en kunnen dit al langer.

Daarnaast is de snelheid van de Face ID-gezichtshe­rkenning verbeterd. Volgens Apple is die twee keer zo snel dan op de iPhone X. Niet dat we de gezichtshe­rkenning hier langzaam vinden, maar we zullen zeker niet klagen als het nog sneller gebeurt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands