iCreate (Netherlands)

Apple Watch Series 4: voor het eerst een nieuw ontwerp

Ook de Watch gaat met de tijd mee en heeft een ander uiterlijk gekregen. En er zijn meer medische functies aan toegevoegd.

-

De kroon op het werk

Je ziet het er niet direct aan af, maar ook de digitale kroon heeft op de Apple Watch Series 4 een compleet herontwerp ondergaan. Het tandwieltj­e aan de zijkant van het horloge is compleet herzien. Dit is er nieuw!

Kleiner

De wijzerplaa­t is 30 procent groter geworden, de digitale kroon gaat exact de andere kant op: het formaat daarvan is met 30 procent teruggebra­cht. Hoe Apple dat gedaan heeft? In ieder geval niet door te snoeien in het aantal onderdelen, want het nieuwe mechanisme bevat 21 procent meer onderdelen en is veel veelzijdig­er.

ECG-sensor

Met de nieuwe Apple Watch kun je in de toekomst een elektrocar­diogram (ECG) maken. De hardware is er in ieder geval al helemaal op ingericht: boven op de kroon zit de benodigde titanium elektrode: laat hier je vingertop op rusten en de Watch doet zijn ding. Meer hierover lees je op de volgende pagina.

Haptische feedback

Gebruik je de digitale kroon om door je Watch te bewegen, dan voel je daarbij voortaan haptische feedback. Tijdens het scrollen voel je zachte tikjes tegen je vinger. Het voelt al met al meer mechanisch en dat helpt je om preciezer te navigeren. Een Apple Watch met cellular (mobiel internet) was voorheen herkenbaar aan een grote rode stip op de digitale kroon. Niet echt het toppunt van esthetiek, vonden wij toen al. En ook Apple is inmiddels tot inkeer gekomen, want het rode geval is veranderd in een subtiel rood lijntje. Heeft een model geen mobiel internet, dan zie je in plaats daarvan een zwart lijntje. Hier zullen wij het mee moeten doen. Net zoals bij de Apple Watch Series 3, is de Series 4 in Nederland en België nog altijd niet verkrijgba­ar in de versie met mobiel internet.

Groter scherm met meer detail

38 en 42 millimeter: dat waren altijd de twee maten waaruit je kon kiezen bij de Apple Watch. Dit jaar beleeft de Apple Watch een kleine groeistuip: de kast is dunner maar wel groter, 40 of 44 millimeter. Bij het dragen merk je daarvan nauwelijks iets, maar werp je een blik op je horloge dan is het verschil direct duidelijk. De wijzerplaa­t is veel, veel groter. Apple heeft het over maar liefst 30 procent meer beeldopper­vlak. Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk, met slechts die paar ielige millimeter­s?

Apple heeft de kast niet alleen maar vergroot, hij is ook anders vormgegeve­n. Het beeldscher­m loopt helemaal door tot aan de rand en tot in de afgeronde hoeken en beslaat daarmee zo’n beetje de complete voorkant van het scherm. Dat was voorheen anders. Toen zat er nog behoorlijk veel ruimte rondom het a eesbare gedeelte van het scherm. We chargeren het een beetje, maar het was alsof er een postzegel op de voorkant was geplakt.

Speciale versies van de Apple Watch Series 4

Ten slotte zijn er weer een speciale versie van de Apple Watch. Net zoals bij voorgaande modellen zijn er een extra dure Apple Watches van het modemerk Hermès, evenals sportieve modellen van Nike. Beide bevatten speciale wijzerplat­en en bijzondere bandjes. In het geval van Hermès zijn dat bijzonder stijlvolle leren bandjes, bij Nike praktische sportbandj­es. Het geweven sportbandj­e van Nike is bijvoorbee­ld gemaakt van re ecterend materiaal, zodat je buiten beter gezien wordt als je gaat sporten als het donker is. Mocht je het je afvragen: ook alle oude bandjes passen op de Series 4 –en alle nieuwe op de oudere modellen. Ook brengt Nike nog een nieuwe app voor Watch uit, de Nike Training Club. Hier kies je uit meer dan 180 gratis work-outs van de beste Nike Master Trainers om je conditie aan te scherpen en je looppresta­ties te verbeteren.

Nieuwe supergedet­ailleerde wijzerplaa­t

Om alles uit de kast te halen, heeft Apple een nieuwe wijzerplaa­t ontwikkeld waarin werkelijk iedere millimeter van het scherm optimaal benut wordt. Deze wijzerplaa­t heet Infograaf en kan tot maar liefst acht complicati­es (kleine functies op de wijzerplaa­t) weergeven: eentje in iedere hoek van het scherm, en vier in het klokje zelf. Op de vorige pagina zie je een voorbeeld van de Infograaf. Alle informatie is hiermee in één oogopslag zichtbaar – je iPhone kun je in veel gevallen in je tas laten.

Betere specificat­ies

Net als bij een nieuwe iPhone horen er bij een nieuwe Apple Watch ook altijd de nodige verbeterin­gen in de hardware. Zo krijgt de Series 4 een nieuwe processor, de S4. Deze is twee keer zo snel als de S3 van de vorige Watch. Ook is het de eerste 64-bit processor in een Apple Watch. Daarnaast is de speaker vijftig procent luider, en dat is natuurlijk handig voor bellen, Siri of de nieuwe functie van watchOS 5, Walkietalk­ie. Ook is de microfoon verplaatst: deze zit nu verder van de speaker af. Dit voorkomt vervelende echo’s. Ten slotte heeft de grotere horlogekas­t een prettig bijkomend voordeel: de batterij kon groter worden gemaakt. De kast is echter ook iets dunner geworden en bovendien vraagt het grotere scherm meer stroom. In de praktijk stelt Apple dat de batterijdu­ur van de Series 4 gelijk is gebleven in vergelijki­ng met voorgaande modellen. En daar was eigenlijk ook al niets op aan te merken, mits je dagelijks opladen geen probleem vindt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands