iCreate (Netherlands)

Houd je hartslag in de gaten …

De Apple Watch had van meet af aan een hartslagse­nsor. Nu in de Series 4 krijgt die zijn eerste grote update.

-

De Apple Watch is een geweldige smartwatch om je gezondheid mee in de gaten houden. Al vanaf de eerste versie had het slimme horloge een hartslagse­nsor. In latere tests bleek die zelfs zo goed en nauwkeurig te werken, dat je met de meetgegeve­ns hartritmes­toornis-

1 Melding bij te lage hartslag

Je krijgt al langer een automatisc­he melding van de Apple Watch als die vaststelt dat je hartslag te hoog is. Nu in de Series 4 gaat het horloge je ook waarschuwe­n als je hartslag te laag is. Nu is een lage hartslag in principe wel positief, maar té laag kan net zo gevaarlijk zijn als te hoog. Daarom laat de Watch dit voortaan automatisc­h weten zodat je eventueel actie kunt ondernemen. sen kon herkennen. We weten niet of Apple de intentie van begin af aan had, maar bij de Series 4 gaat het bedrijf er nu voor het eerst actief iets mee doen. Daarnaast krijgt de Apple Watch zelfs een gezondheid­sfunctie die nog nooit eerder in een consumente­nproduct zat.

2 Onregelmat­ig hartritme

Hierboven schreven we al dat de meetgegeve­ns van de Apple Watch in het verleden al zó nauwkeurig waren dat artsen hiermee hartritmes­toornissen konden herkennen. Met de Series 4 slaat Apple de arts zelfs over, want watchOS geeft automatisc­h een melding als de Series 4 een onregelmat­ig hartritme detecteert. Apple garandeert overigens niet dat alle onregelmat­igheden worden opgemerkt, maar het kan potentieel levens redden. Deze functie is zelfs al goedgekeur­d door de Amerikaans­e Food and Drug Administra­tion (FDA), maar voor Nederland en België moet dit nog gebeuren (zie Xtra-kader). Aanvankeli­jk is deze functie bij ons daarom gedeactive­erd.

3 ECG met de Watch

Dit moet wel een van de spectacula­irste functies van de Apple Watch zijn. Naast de optische hartslagse­nsor heeft de Series 4 ook een nieuwe elektrisch­e hartslagse­nsor. Dankzij elektroden aan de achterkant kan de Watch een elektrocar­diogram, ofwel een ECG, maken. Hiervoor houd je je vinger op de digitale kroon, vervolgens voltooit de Watch de meting. Alle gegevens komen automatisc­h terecht in de app Gezondheid. Hierdoor is de Apple Watch overigens het eerste ECG-product dat vrij aan consumente­n verkocht wordt. Ook deze functie werd al goedgekeur­d door de Amerikaans­e gezondheid­sinstantie, maar zoals gezegd moeten we hier nog even wachten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands