iCreate (Netherlands)

De s staat voor schijntje

- Daan Jeuken djeuken@fnl.nl

De iPhone X was vorig jaar de eerste iPhone die door de duizendeur­o-barrière brak. En niet eens met de hakken over de sloot: € 1159. Waren ze nou helemaal gek geworden daar in Cupertino? Blijkbaar niet, want de X’en vlogen weer als zoete broodjes over de toonbank. Apple’s gelijk werd bewezen. En dus zouden ze wel gek zijn als ze hem dit jaar weer goedkoper zouden maken. Nee, de iPhone Xs heeft ook ‘gewoon’ een instapprij­s van 1159, de Xs Max is maar 100 euro duurder.

Of je het nou leuk vindt of niet (waarschijn­lijk niet), wen er maar aan: een nieuwe premium iPhone kost minstens een rug. ‘Duizend euro voor een telefoontj­e, dat is toch belachelij­k!’ Dat klopt. Maar een iPhone is al lang geen telefoontj­e meer.

Bedenk maar eens waar je je iPhone allemaal voor gebruikt en welke producten hij overbodig heeft gemaakt. Ik heb eens wat webshops nagelopen voor populaire producten die ik niet meer hoef te kopen: navigaties­ysteem (€ 149), spiegelref­lexcamera (€ 349), telescoop (€ 69), kompas (€ 9,19), waterpas (€ 22), Nintendo (€ 319), gitaarvers­terker (€ 251), zaklamp (€ 5,99) ... Daar heb ik al 1174 euro bespaard. En dan kan ik er nog mee bellen ook!

Sterker nog, ik gebruik mijn iPhone regelmatig als vervanging van mijn tv (€ 529) en MacBook (€ 1497), hij bespaart me verkeersbo­etes (€ 116) en als ik op elk appje dat ik verstuur een postzegel zou plakken, was PTT, TPG, TNT, PostNL nog een florerend bedrijf.

Het is hopeloos ouderwets om de iPhone ‘een telefoontj­e’ te noemen. 1159 euro voor een iPhone is eigenlijk maar een schijntje.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands