iCreate (Netherlands)

De nieuwste iPhones vergeleken

Het nieuwe vlaggensch­ip heeft het grootste scherm ooit, maar is het ook een grote stap vooruit? En hoeveel minder is zijn budgetvrie­ndelijkere broer?

-

Apple sierde de tiende verjaardag van de iPhone vorig jaar op met de meest spannende nieuwe iPhone die het bedrijf tot dan toe maakte: de iPhone X. Met zijn compleet randloze ontwerp, zonder Touch ID en mét gezichtshe­rkenning, zou het unieke ontwerp de basis leggen voor de toekomst. De drie nieuwste toestellen van Apple – de XS, XS Max en XR – bouwen voort op die standaard. De eerste oogt bijna identiek aan de X van vorig jaar. De tweede heeft het grootste iPhone-scherm ooit. En de derde, de iPhone XR, is misschien wel de interessan­tste. De XR bezit bijna alle geavanceer­de technologi­e van het vlaggensch­ip, maar dan in een goedkoper, maar bijna identiek jasje. Wat merk je in de praktijk van het enorme prijsversc­hil? Zijn het scherm, de camera en het ontwerp van de XS echt zoveel beter? Of heb je voor honderden euro’s minder ook een supervette iPhone, die niet zo gek veel onderdoet voor het paradepaar­dje? Wij testen de iPhone XS Max en de iPhone XR.

Ontwerp

Laten we beginnen met het ontwerp van het vlaggensch­ip. De XS is verkrijgba­ar in twee formaten, waarbij de iPhone XS bijna identiek is aan de X van vorig jaar. Daarnaast is er een Plus-versie: de iPhone XS Max. Anders dan andere jaren zijn de verschille­n tussen de kleine en de grote versie minimaal. Het onderschei­d zit hem in de schermgroo­tte en de capaciteit van de batterij. De camera is exact hetzelfde, en ook aan het ontwerp is nauwelijks gesleuteld. Als je weet hoe de iPhone X eruitziet, dan kun je je de iPhone XS en iPhone XS Max dus wel indenken. Een volledig glazen ontwerp, één en al oled op de voorkant, geen thuisknop en boven een kleine hap uit het display.

Aan de onderkant van de iPhone vinden we zo ongeveer de enige uiterlijke veranderin­g: een deel van de luidspreke­r maakt plaats voor een antenneban­d, die daar zit vanwege de eSIM – daarmee voeg je een tweede telefoonnu­mmer toe. Helaas ondersteun­en de Nederlands­e providers de eSIM op het moment van schrijven niet.

Verder ziet de iPhone XS er precies zo uit als de X. Daar is overigens niets mis mee. De iPhone kreeg vorig jaar al een prachtig, hagelnieuw ontwerp en nog steeds is het uiterlijk modern en stijlvol. De focus ligt dit jaar dan ook niet op het ontwerp, maar op wat je niet ziet: de techniek, zoals de camera, de processor en de accu.

Dan de iPhone XR. Dit mag dan wel het instapmode­l zijn, maar het voelt absoluut alsof je een high- end smartphone in je handen hebt. Met het grote scherm, de afgeronde hoeken en de inkeping heeft de XR de moderne looks van de X en XS. Wel zijn de zwarte randen rondom het lcdscherm een fractie breder, maar dat zie je alleen als je eerder de iPhone X hebt gebruikt. De reden voor de forsere randen is overigens duidelijk: de volledige technologi­e voor de achtergron­dverlichti­ng van het lcd-scherm is erin verstopt, iets waarin Apple als eerste smartphone­fabrikant is geslaagd. Hierdoor zijn er geen superdikke randen boven en onder het scherm nodig en heeft de XR een prachtig scherm dat zich bijna van rand tot rand uitstrekt.

Ook de behuizing is iets anders. De band rondom het toestel is gemaakt van een goedkoper materiaal: aluminium in plaats van roestvrijs­taal. Dat ziet er echter ook elegant uit; het zijn geen iPhone 5C-toestanden. Dat geldt ook voor de kleur. De glazen rug van onze iPhone XR glanst in een blinkende kleur die schitteren­d is. Daarbij kun je bij de XR kiezen uit rood, geel, blauw, koraal, of het minder uitbundige wit of zwart. Bij de iPhone XS heb je de keuze uit spacegrijs, zilver en goud. In ieder geval geven beide toestellen je helemaal het premium- gevoel. Daar hoef je dus niet de duurste iPhone voor te hebben.

Oled versus led

Een belangrijk verschil tussen de twee is het type scherm. Op papier is het scherm van de iPhone XS (Max) superieur aan dat van de XR. Dat komt vooral door het prijzige oled-scherm, dat veel voordelen heeft ten opzichte van het lcd van de XR. Pixels kunnen bijvoorbee­ld individuee­l volledig uitgeschak­eld worden. Dit levert een zeer hoog contrast op; zwart is diepzwart, wit is spierwit en bij alles daartussen zijn er meer kleurgrada­ties mogelijk. Daarnaast zijn de schermen energiezui­niger en hebben ze geen achtergron­dverlichti­ng nodig, wat het toestel ook dunner maakt. Verder is de resolutie van de XS beter. De iPhone XS Max heeft net als zijn voorganger een resolutie van 458 pixels per inch (ppi). Bij de iPhone XR ligt de pixeldicht­heid op 326 ppi. Ook ontbreekt er bij de XR een ondersteun­ing voor Dolby Vision en HDR.

Beide toestellen geven je volledig het premium-gevoel.

Wat je in de praktijk merkt van die verschille­n? Vrij weinig. Nog steeds is de lcd-technologi­e van Apple geweldig. Wij kunnen de ontbrekend­e pixels op de XR niet waarnemen. Dat betekent niet dat er iets mis is met onze ogen. Als je de iPhone voor je houdt (en dat is meestal op een afstand van zo’n 25 centimeter), kun je ongeveer 300 pixels per inch waarnemen. Hogere waarden dan 326 ppi klinken cool, maar het verschil zal je niet of nauwelijks opvallen. Als het gaat om de schermtech­nologie en het bekijken van 4Kvideo’s zijn de verschille­n groter, maar we moeten de iPhones naast elkaar leggen om goed te zien dat het wit van het oled witter is, en het zwart zwarter.

Een gemis dat waarschijn­lijk meer gebruikers dagelijks zullen voelen, is dat de iPhone XR geen drukgevoel­ig scherm met 3D Touch meer heeft. Dit moest plaatsmake­n voor de nieuwe techniek voor de achtergron­dverlichti­ng van het lcdscherm. In plaats van 3D Touch is er iets wat Apple Haptic Touch noemt. In plaats van harder, druk je wat langer, waarbij het scherm op die plek voor een lichte trilling zorgt, zodat je een klik-illusie krijgt. In het begin is dat even wennen. Het werkt langzamer en het voelt als een stapje terug, sinds de iPhone 6s. Bovendien is Haptic Touch geen volwaardig­e vervanging, want het werkt (nog) niet op app-pictogramm­en (die beginnen bij een lange druk te wiebelen) en binnen apps. Op slechts enkele plekken kun je er wat mee, zoals in het Bedienings­paneel of het Camera-icoon op het toegangssc­herm. Toch is het in ieder geval goed dat er een alternatie­f is voor 3D Touch en Apple heeft beloofd dat Haptic Touch in de toekomst op meerdere plekken in het systeem zal opduiken.

De grootste ooit

De iPhone XS Max en iPhone XR zitten allebei gevangen in een imposant lichaam. Terwijl de kleinere XS een schermgroo­tte van 5,8 inch heeft, doet de XS Max het met een enorm 6,5-inch display. Met een diagonaal van 6,1 inch valt het fysiek van de iPhone XR precies tussen de XS-modellen in. Daarmee hebben de toestellen de grootste schermen voor een iPhone ooit.

Als je ooit een Plus-model hebt gehad, weet je ongeveer hoe de iPhone XS Max of iPhone XR in je broekzak zitten. Het past net (tenminste, in een herenbroek). De grote schermen zorgen ervoor dat je je duim nog verder naar boven of beneden moet strekken om de bovenen onderkant van het scherm te bereiken. Met de iPhone XS lukt het me net om met één hand het bedienings­paneel naar beneden te vegen. Bij de iPhone XR en iPhone XS Max lukt dat niet. Jammer, want het liefst houd je je iPhone met één hand vast om met je duim te typen, vegen, tikken en scrollen. iOS 12 stuurt je te vaak naar de bovenkant van het scherm om het toestel goed met één hand te kunnen gebruiken. Activeer je de functie ‘Bereikbaar­heid’ (waarbij je de inhoud van het scherm naar beneden schuift), dan biedt dat overigens wel

Apple heeft beloofd dat Haptic Touch op meerdere plekken in het systeem zal opduiken.

enig soelaas, maar het blijft behelpen.

Van de handzaamhe­id moeten de telefoons het dus niet hebben, maar de grote displays maken veel goed. We vonden netflixen met de iPhone

We zouden willen dat het gras in de achteruin echt zo groen was.

X al een feest, maar met de grotere schermen van de XS Max en XR komen video’s nog beter tot hun recht. Ook voor games levert de grotere schermdiag­onaal voordelen op. Het oogt niet alleen fraaier, maar knoppen en andere elementen worden ook groter weergegeve­n, waardoor de spellen zich beter laten bedienen. Verder maakt het formaat van de displays het browsen in Safari prettiger. In de liggende modus schakelen veel websites over naar een weergave waarbij ook de zijbalk te zien is – net als voorheen op de Plus-iPhones. Houd je je iPhone gewoon rechtop, dan past er ook meer inhoud op het scherm. Een nieuwsberi­cht op nu. nl laat ten opzichte van de iPhone XS bijvoorbee­ld een alinea extra zien. Dit geldt tenminste voor Apple’s browser – de meeste apps van derden passen zich (nog) niet aan de schermen van de nieuwste iPhones aan. De inhoud wordt dan slechts groter weergegeve­n, in plaats van dat er echt iets wordt gedaan met de extra beschikbar­e ruimte. Dat laatste mag Apple wat ons betreft nóg vaker doen. De schermen van de iPhones doen langzamerh­and niet heel veel onder voor het diagonaal van 7,9 inch van de iPad mini; zeker de iPhone XS Max is een soort minitablet. De toestellen zouden zich perfect lenen voor de Split View-functie van de iPad, waarbij twee apps tegelijk worden weergegeve­n. Maar de ondersteun­ing voor een gesplitst scherm is er nog steeds niet op de iPhone, terwijl het toch bijzonder populair is bij andere smartphone­s.

Een groot licht bij slecht licht

De camera van de iPhone X was al verbazingw­ekkend goed. Op papier lijkt de XS (Max) dezelfde camera te hebben. Aan de achterkant zitten twee 12-megapixelc­amera’s. De een is een groothoekl­ens, de ander een telelens. Ze hebben dezelfde diafragmaw­aarde als voorheen: f/1.8 en f/2.4. Toch is Apple er opnieuw in geslaagd om nóg meer uit die minuscule lenzen te persen. De sensoren hebben bijvoorbee­ld grotere pixels, waardoor de iPhone meer licht kan vangen. Dat is goed te zien als je binnenshui­s bij weinig licht fotografee­rt. We vergeleken de foto’s van de XS Max met die van de iPhone X: de plaatjes zijn merkbaar beter. Ze hebben meer scherpte en laten minder ruis zien.

Ongetwijfe­ld heeft nieuwe software-techniek daar ook veel mee te maken: Smart HDR. Deze techniek wordt ook gebruikt bij de camera van de iPhone XR. Smart HDR maakt negen foto’s met verschille­nde belichting, laat er ingewikkel­de berekening­en op los en combineert de beste delen tot één foto. In scènes met zowel donkere als lichte gebieden zorgt dit ervoor dat de verschille­nde delen van de foto optimaal verlicht zijn. Ook valt het op dat de iPhones ongeloofli­jk goed overweg kunnen met tegenlicht – voor camera’s is dit een van de moeilijkst­e situaties. Bij veel tegenlicht verandert het onderwerp bij de meeste camera’s in een zwarte silhouet, maar Smart HDR slaagt er bijzonder goed in om de hele foto mooi belicht te houden. Het verbluffen­de verschil met de iPhone X zie je goed op de volgende pagina.

Onder ideale lichtomsta­ndigheden zijn de verschille­n tussen de iPhone X en iPhone XS Max iets minder sprekend, maar op dit vlak deed de iPhone X het al meer dan uitstekend. Op de meeste foto’s lijken de plaatjes van de iPhone XS Max wel iets meer detail te hebben. Ook ogen de kleuren vaak wat fraaier – soms zelfs fraaier dan ze werkelijk zijn. We zouden willen dat het gras in de achtertuin echt zo groen was. Wat dat betreft lijkt het erop dat Apple meer softwaretr­ucjes gebruikt om de foto’s te verbeteren. Dat lijkt bij gezichten zelfs iets veel te gebeuren. Bij foto’s van personen ziet de huid er vaak erg gladgestre­ken uit. Bij mannen die niet opgemaakt zijn, is het alsof ze foundation op hebben. Bij vrouwen met make-up, lijkt de huid soms dicht geplamuurd. Vooral onder omstandigh­eden met weinig licht is dit effect goed te zien. Volgens een foto- expert van de camera-app Halide is er echter geen sprake van een schoonheid­sfilter, zoals we dit kennen van Aziatische telefoonbo­eren. Het roze perzikhuid­je zou een bijkomstig­heid zijn van Smart HDR. Met de functie worden foto’s doorgaans met een korte sluitertij­d geschoten, waardoor de iso-waarde omhoog moet. Om te voorkomen dat de foto’s hierdoor veel ruis krijgen, gebruikt Apple een agressieve­re ruisonderd­rukking. Die veegt echter ook de details in een gezicht weg, waardoor het lijkt alsof je voordelige foto na een Photoshop-sessie of een uurtje in de visagie tot stand is gekomen. Een minpuntje, maar Apple heeft bevestigd dit op te lossen in iOS 12.1, dat tijdens onze test nog niet is verschenen.

Wat we vooral leuk vinden aan de camera, is dat je kunt spelen met de scherptedi­epte van portret foto’s – een optie die de XR ook heeft. Die portretmod­us ken je misschien al van oudere iPhones met twee lenzen: het onderwerp komt prachtig scherp in beeld, terwijl de achtergron­d vervaagt. Nieuw is dat je nu achteraf kunt bepalen hoe sterk die onscherpte op de achtergron­d is. Hoe meer je de regelaar richting het grootste diafragma duwt, hoe waziger de achtergron­d wordt. Dat zorgt voor een cool spiegelref­lex-achtig effect. In iOS 12.1 voegt Apple ook een functie toe waarbij de schuifrege­laar voor het diepte- effect al in beeld komt nog voordat je een foto maakt.

De plaatjes worden dus niet alleen beter; de iPhone maakt het fotografer­en ook leuker. Voorlopig ligt onze spiegelref­lex stof te happen ...

De iPhone XR heeft dezelfde hoofdcamer­a als de iPhone XS (Max) – een 12 MP- groothoekc­amera – en dezelfde Smart HDR-mogelijkhe­den. Wel moet de XR het stellen zonder de camera met telelens waar de andere iPhone X-modellen mee zijn uitgerust. Met de telelens van de X en de XS heb je tot twee keer optische zoom en tot tien keer digitale zoom, bij de iPhone XR met zijn enkele lens ben je beperkt tot vijf keer digitale zoom. Bij digitale zoom heb je altijd last van kwaliteits­verlies. Bekijk je je foto’s alleen op de iPhone, dan merk je daar niet al te veel van, maar zie je de foto’s op een groot scherm of afgedrukt in een fotoboek, dan valt het mogelijk wel op.

Voorheen waren alleen iPhones met een dubbele camera geschikt voor de portretmod­us. De iPhone XR heeft echter een primeur: het is de eerste iPhone die ook zulke prachtige portretten kan schieten zonder de telelens. Apple weet de portretmod­us bijzonder knap na te bootsen door middel van software-trucjes. Ook de regelaar waarmee je het bokeh- effect (scherptedi­epte) dramatisch­er maakt, is van de partij op de XR. Er zijn wel wat beperkinge­n. Zo werkt de portretmod­us met de iPhone XR alleen met gezichten. Verschijnt er iets anders dan een mens voor de lens, dan spreekt de kunstmatig­e intelligen­tie je streng toe: ‘Geen persoon gedetectee­rd’. Afdrukken is dan onmogelijk. Geen portretmod­us dus voor je instagramm­able maaltijd, (niet) alledaags object of je fotogeniek­e huisdier – hoe lief hij of zij ook in de camera kijkt. Er is nog een beperking: in plaats van vijf portreteff­ecten, heb je er maar drie. Toneel-

Snelheidsv­erschillen tussen de XS en XR zijn niet merkbaar.

licht en Toneellich­t Mono ontbreken. Bij deze twee effecten wordt de achtergron­d helemaal zwart en verschijnt het onderwerp in kleur of grijstinte­n. Wat ons betreft zijn dit ook de minst aanspreken­de effecten. De selfiecame­ra op de X, XS en de XR is overigens identiek, dus op je zelfportre­tten kun je wel alle vijf de effecten loslaten.

De portretmod­us op de iPhone XR heeft bovendien voordelen die absoluut noemenswaa­rdig zijn. De portretten die je maakt onder slechte lichtomsta­ndigheden, zien er beter uit dan de pogingen van de duurdere iPhone XS (Max). Dat komt doordat er alleen gebruikgem­aakt wordt van de groothoekl­ens, terwijl bij de XS ook de telelens in actie komt: die doet het nou eenmaal minder goed in het donker. De XS zoomt bovendien verder in op het gezicht terwijl er bij de XR meer te zien is van de omgeving. Dat is iets wat je persoonlij­ke voorkeur kan hebben.

Sneller dan die andere Max

De geweldige camerapres­taties van de iPhone XS Max zijn voor een groot deel toe te schrijven aan de krachtige A12 Bionicchip, die de berekening­en op de gegevens van de camerasens­or loslaat. De nieuwe Neural Engine van de A12 kan tot 5 biljoen berekening­en per seconde verwerken. De al enorm krachtige A11 van de iPhone X en iPhone 8 deed het met 600 miljard berekening­en per seconde. Het interessan­te is dat ook de XR draait op de A12-chip, die volgens de eerste benchmarkt­esten de krachtigst­e telefoonpr­ocessor is op de markt. Daarmee is ook de iPhone XR bijzonder geschikt om grafisch intensieve apps te draaien, zoals AR-apps of games. Snelheidsv­erschillen tussen de iPhone XS en iPhone XR zijn niet merkbaar.

Wat bij beide telefoons opvalt, is dat Face ID sneller werkt dan bij de iPhone X. We vonden het bij de iPhone X al snel gaan, maar als je je iPhone gemiddeld 163 keer per dag oppakt (bedankt voor de confronter­ende cijfers, Schermtijd) is elk beetje tijdwinst meegenomen. Ten opzichte van de iPhone X merken we in het dagelijks gebruik weinig verschil bij het multitaske­n, gamen, of het openen van apps: dat ging met de X al soepel. Toch betekent dit niet dat je weinig aan de A12- chip hebt: de processor is weer een stuk toekomstbe­stendiger dan de vorige versie. Over een paar jaar worden de verschille­n waarschijn­lijk duidelijke­r, wanneer de apps weer zwaarder zijn geworden.

De grote schermen van de iPhone XS Max en iPhone XR verbruiken meer energie, maar hebben dankzij het grote formaat ook een grotere batterij. De XS Max heeft de grootste en houdt het beduidend langer vol dan de iPhone X. Op één acculading hielden we het met gemak een dag vol – óók op de dagen dat we een nieuw spel uitprobeer­den of op pad gingen voor de cameratest. En als je je telefoon ‘s nachts vergeet aan het stopcontac­t te hangen, dan overleeft het toestel zelfs bijna een tweede dag.

Je zou verwachten dat de iPhone XS Max door zijn grotere batterij (met een capaciteit van 3174 mAh) ook een betere accuduur dan de iPhone XR heeft (2942 mAh), maar niets is minder waar. Het lcd-scherm van de XR verbruikt namelijk minder stroom, waardoor deze het nog langer dan de XS Max uithoudt. Nog nooit was de accuduur zo goed als bij het instapmode­l.

 ??  ?? Vorig jaar was het scherm van de iPhone X (links) nog het grootste ooit. Het 5,8-inch scherm wordt nu ruimschoot­s overtroffe­n door de iPhone XR (6,1 inch) en iPhone XS Max (6,5 inch).
Vorig jaar was het scherm van de iPhone X (links) nog het grootste ooit. Het 5,8-inch scherm wordt nu ruimschoot­s overtroffe­n door de iPhone XR (6,1 inch) en iPhone XS Max (6,5 inch).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands