iCreate (Netherlands)

5 eenvoudige manieren om foto’s te delen

Wil je snel even een fotootje delen, dan kan dat op allerlei manieren en vanuit heel veel verschille­nde apps. Met deze onderstaan­de opties kun je meteen aan de slag.

-

1. AirDrop

We AirDroppen wat af op de iCreate-redactie. Onze favoriet! Met AirDrop kun je foto’s uitwissele­n tussen iPhone, iPad, iPod touch en Mac. Belangrijk: de apparaten moeten zich wel in de buurt van elkaar bevinden. De AirDrop-functie heeft zich op alle apparaten genesteld in het Deel-menu. In iOS open je een foto en tik je linksonder op het Deelicoon (het vierhoekje met de pijl naar boven). Je ziet dan de namen van de apparaten in de buurt: tik op het toestel waar je foto naartoe moet. De ander ontvangt dan een melding met daarin de vraag of hij of zij de foto wil accepteren.

Op de Mac zit AirDrop ingebakken in het systeem. Heb je het programma Foto’s geopend? Selecteer een plaatje, tik op het Deel-icoon bovenaan in het programma en je ziet de optie ‘AirDrop’. Heb je een foto geselectee­rd in Finder? Daar staat-ie weer hoor, het Deel-icoon, boven in de knoppenbal­k. En AirDrop staat ook nog in de Finderzijb­alk. Klik je daarop, dan zie je alle beschikbar­e apparaten in de omgeving. Dan is het een kwestie van het bestand naar de juiste naam slepen.

Wil iemand iets naar je AirDroppen maar staat jouw apparaat er niet tussen? Op de iPhone of iPad open je het Bedienings­paneel en druk je wat langer of harder op het blok linksboven: tussen vliegtuigm­odus, wi en bluetooth verschijnt hier dan ook het AirDrop-icoon. Druk erop om aan te geven wie jou mag AirDroppen: iedereen, je contacten of niemand. Op de Mac open je AirDrop via de zijbalk in Finder en kun je daar aangeven door wie je allemaal gevonden mag worden.

2. Talloze apps

WeTransfer, Dropbox, WhatsApp … Aan apps om foto’s mee te delen geen gebrek. Vanuit die apps zelf werkt het delen overal op zijn eigenwijze eigen wijze. Maar je kunt ook foto’s versturen via al dit soort apps vanuit de Foto’s-app. Je vindt ze allemaal via het Deel-icoon. Mis je een app die wel degelijk op je iPhone staat? Zoek hem dan via de knop ‘Meer’ (met de drie puntjes): waarschijn­lijk staat de schakelaar nog niet op groen. We raden je trouwens af om foto’s te delen via messenger-apps: een foto die je verstuurt via WhatsApp, wordt enorm gecomprime­erd en boet daarbij drastisch in aan kwaliteit. Voor digitaal gebruik is dat geen probleem. Maar je wilt niet dat een fantastisc­he foto van je babynee e in een pixelige variant op een Hema-taart belandt. Wil je toch via deze apps foto’s delen? Kijk dan vooral naar de 6-staps workshop op de volgende pagina.

3. E-mail

E-mail is bijna ouderwets, maar nog altijd een uitstekend­e manier om foto’s te delen. Op de Mac is dit supersimpe­l; selecteer de foto(‘s) – in Foto’s, Finder of ander programma – en sleep de selectie naar een openstaand­e mail, óf naar het Mail-icoontje in het Dock. Op je iPhone kan het vanuit de Foto’s-app, via, daar is-ie weer, het Deel-icoon. Maar wat nu als je al een mail getikt hebt en daaraan nog een foto wilt toevoegen? Of als je reageert op een mail van iemand anders? Veel mensen weten niet dat je een foto kunt toevoegen vanuit de app Mail. Een kwestie van je vinger even op het scherm houden en weer loslaten: er verschijnt dan een menu, hierin veeg je naar ‘Voeg foto of video in’.

Mail Drop voor grote bestanden

Bij het versturen van veel foto’s tegelijker­tijd wordt je mail al snel te groot. Maar daarop heeft Apple iets bedacht. Constateer­t je Mac of iPhone dat je mail mogelijk te groot is, dan krijg je de vraag of je Mail Drop wilt gebruiken: de bijlagen worden dan in iCloud gezet en de ontvanger ontvangt een linkje ernaartoe. Het doet geen beroep op je iCloud-opslag en werkt met mails van tot 5 GB. De bestanden blijven tot dertig dagen beschikbaa­r.

4. Deel je foto’s met een iCloud-linkje

Er zijn al heel wat manieren om snel foto’s te delen, iOS 12 voegt daaraan weer iets nieuws en handigs toe: foto’s delen met een iCloud-linkje. Het linkje kun je doorsturen naar iedereen die je wilt, in welke app dan ook.

5. Berichten

Apple’s iMessage maakt het je sinds iOS 12 nog gemakkelij­ker om foto’s te versturen. Foto’s die je direct in de app maakt, kun je bovendien personalis­eren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands