iCreate (Netherlands)

De droom van het perfecte geluid

Met de juiste hardware haal je het beste geluid uit al je Apple-apparaten.

-

Hoe denk jij over het geluid dat je Mac, je iPhone en je iPad produceren? Wat ons betreft is het allemaal wel oké, maar niets waarover wij naar huis zouden schrijven. Vooral de MacBook Pro’s vanaf eind 2016 en de iPhone vanaf de 7 (met stereospea­kers) klinken gezien het formaat al vrij goed. Maar perfect is het geluid nog lang niet. Daarvoor zijn de speakers gewoon te klein – daarnaast zijn ze ook niet optimaal geplaatst.

Op weg naar beter geluid

De eerste stap richting beter geluid zijn betere speakers – of een goede hoofdtelef­oon, als je in je eentje van het geluid wilt genieten. Voor de meeste mensen is dit dik voldoende. Het gemakkelij­kst werken daarbij actieve speakers met een eigen stroomvoor­ziening. De volgende stap voor betere geluidskwa­liteit zijn passieve speakers. Deze hebben geen eigen stroomvoor­ziening, maar worden aangestuur­d door een versterker. Ten opzichte van actieve speakers bieden passieve het voordeel dat je zelf een goede versterker kunt kiezen. Bovendien is het gemakkelij­ker om in het vervolg de speakers te vervangen. In theorie zou je je Mac of iOS-apparaat rechtstree­ks op zo’n versterker kunnen aansluiten, maar dat leidt meteen tot het volgende kwaliteits­probleem.

Een versterker heeft vrijwel altijd een analoge input nodig: geen exacte audiogegev­ens bestaande uit nulletjes en eentjes, maar een elektronis­ch signaal dat op basis van voltage aangeeft hoe de geluidsgol­ven eruitzien. Zo’n signaal geeft een Mac weliswaar uit via de koptelefoo­naansluiti­ng, maar dat signaal is niet dusdanig goed om aan te sluiten op high-end geluidsapp­aratuur. De digitale geluidsinf­ormatie wordt namelijk via een matige ingebouwde digitaalna­ar-analoog-omzetter (kort: DAC) naar een analoog signaal geconverte­erd, waardoor je informatie verliest en geluidsgol­ven vertekend raken. De oplossing: je stuurt de digitale gegevens van je Mac – of iOS-apparaat – naar een betere DAC, die het geconverte­erde, analoge signaal doorstuurt naar de versterker.

De hele opstelling

Na onze beschrijvi­ng hiervoor heb je het wellicht al door: om het perfecte geluid uit je Appleappar­aten te halen, heb je een enorme opstelling apparaten nodig. We vatten het nog even samen: onze Mac of ons iOS-apparaat is aangeslote­n op een DAC die de digitale geluidsgeg­evens naar een analoog signaal converteer­t. De DAC stuurt het analoge signaal door naar een versterker. Laatstgeno­emde stuurt het geluid door naar de speakers. Details over alle apparaten in onze opstelling lees je vanaf pagina 60. Op de volgende pagina gaan we eerst in op alle verschille­nde aansluitin­gen die er zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands