iCreate (Netherlands)

Analoog

-

Tulp-stekker

Deze stekker staat ook wel bekend als ‘Cinch’ of ‘RCA’. Wordt veelvuldig gebruikt in de audio- en videowerel­d om allerlei soorten analoog materiaal over te dragen. In het geval van audio hebben de kabels rode (rechterkan­aal) en witte of zwarte (linkerkana­al) eindes. Tulp-stekkers zijn er overigens ook als digitale variant, dan wordt die vaak ‘Coax’ of ‘SPDIF’ genoemd.

XLR

XLR moet wel de degelijkst­e audio-aansluitin­g zijn. Deze in 1958 uitgevonde­n standaard veroverde vanuit de geluids- en theatertec­hniek ook woonkamers als erg populaire aansluitin­gsmogelijk­heid. Typerend zijn de drie pennen van de aansluitin­g.

Luidspreke­raansluiti­ng

Luidspreke­rs worden vaak aangeslote­n met ‘ruwe’ kabels, zonder stekker. Je maakt het draadje van de kabel dan direct vast aan een metalen deel van de aansluitin­g, vaak met een schroefje of draaimecha­nisme. Bijzonder is dat luidspreke­rs vaak een dubbele aansluitin­g hebben, namelijk voor het negatieve en het positieve signaal.

Koptelefoo­naansluiti­ng (3,5 mm)

Die ken je natuurlijk al, de bekende koptelefoo­naansluiti­ng die Apple al een tijdje op de iPhone weggelaten heeft. Op een versterker vind je deze aansluitin­g soms nog om – uiteraard – een hoofdtelef­oon aan te sluiten. Voor het aansluiten van je andere apparaten zouden we deze aansluitin­g ook alleen aanraden als je geen andere mogelijkhe­id hebt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands