iCreate (Netherlands)

Van Azteken tot Zoeloes

-

Laten we dit maar vast benoemd hebben: Civilizati­on VI voor iOS is niet gratis. Ja, de download is gratis en daarbij de eerste zestig zetten in de eerste game die je opstart. Om echter verder te spelen moet je zogeheten scenario packs aanschaffe­n voor 5,49 euro of meer per stuk, of de volledige game voor zo’n zestig euro. Hiervoor krijg je wel precies dezelfde game als die op de Mac. Er zijn geen concessies gedaan, alle content is aanwezig – maar dan handzaam op je iPad en sinds kort zelfs op je iPhone. En dat is nogal een prestatie.

In Civilizati­on neem je de leiding over een volk, zoals de Egyptenare­n, Engelsen of Azteken. Jij bent verantwoor­delijk voor het uitbouwen van je beschaving door de tijd heen, het verkennen van het land

schap, het rekruteren van allerhande manschappe­n, het voeren van handel en diplomatie met andere volkeren, het bewerkstel­ligen van een wetenschap­pelijke, religieuze of militaire visie voor de toekomst; feitelijk alles ligt in jouw handen. Civilizati­on staat bekend om zijn enorme diepgang en in deel zes is deze ook weer duizelingw­ekkend.

Waar je de game normaal met toetsenbor­d en muis bestuurt, ben je nu aangewezen op het touchscree­n. Dat werkt uitstekend. De omzetting naar iOS is zo goed als je zou wensen. Vanwege de omvang van de game wordt aangeraden om een iPad Air 2, iPad Pro, iPad 2017, of ten minste een iPhone 7 te gebruiken. Als het landschap drukbevolk­ter wordt, dan merk je af en toe wat haperingen, al is dit op de Mac niet anders. Op de iPhone is het scherm natuurlijk nog een tikkie kleiner, wat het speelveld iets onoverzich­telijker maakt. Het aankoopbed­rag schrikt wellicht wat af, maar hiervoor krijg je wel een volwaardig­e, diepgaande game waar je uren aan kunt spenderen. (Terry Stooker)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands