iCreate (Netherlands)

Nog steeds in een pixelig jasje

-

Supersnel nieuws, zonder clickbait, zonder video’s die automatisc­h starten, zonder reclames en zonder allerlei andere poespas. Teletekst is geweldig. Er is ook een app-versie van en die bestaat nu tien jaar; voor de NOS aanleiding om een nieuwe versie te introducer­en. Een nieuw jasje? Welnee. Zwarte achtergron­d, kleurrijke pixellette­rtjes en een eenvoudig font: Teletekst is nog steeds lekker retro. Helaas gaat de informatie­dienst nu wel op een vervelende manier een beetje met de tijd mee: de app is niet langer reclame-vrij. De bovenkant laat een banner van de STER zien en die geeft advertenti­es weer op basis van je surfgedrag. Jammer. Gelukkig is er een mogelijkhe­id om de reclame uit te schakelen, dat doe je via de Instelling­en-app.

De vernieuwde versie (4.0) brengt ook goede dingen met zich mee – zeker op de iPad. Daar kun je nu, net als op de iPhone, de startpagin­a veranderen. Gebruik je de Teletekst-app alleen op een zondag, wanneer er wordt gevoetbald in de Eredivisie? Dan zorg je via het ster-icoon dat hij bij het openen meteen die tussenstan­den weergeeft. De iPad-versie ondersteun­t nu ook Split View, waarmee je teletekst naast een andere app gebruikt. En wist je dat je pagina’s kunt toevoegen aan een favorieten­lijst? Ook die benader je via de ster. Hier maak je allerlei snelkoppel­ingen aan, zodat je snel door je vaste riedel teletekstp­ixels bladert. Dat kan nu ook met subpagina’s, zoals 705/4.

Verder is er nog genoeg op de app aan te merken. Bijvoorbee­ld de headlines, waar je nog steeds niet op kunt tikken. Maar op de een of andere manier kun je dat wel van het lieflijke teletekst hebben. Dus omarmen we het gewoon. Voordat het er niet meer is. (Koen van Ekeren)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands