iCreate (Netherlands)

Logitech Crayon

Is deze goedkope Apple Pencil een serieus alternatie­f, of blijkt goedkoop toch weer duurkoop?

-

Eerder dit jaar presenteer­de Apple tijdens een educatief evenement de zesde generatie iPad. De goedkoopst­e iPad óóit, en met een heel groot voordeel dat tot dan toe was voorbehoud­en aan de iPad Pro-modellen: hij ondersteun­t de Apple Pencil. Tijdens datzelfde evenement werd er meteen een goedkoper Apple Pencil-alternatie­f gepresente­erd, de Logitech Crayon. Een stylus met nagenoeg dezelfde functional­iteit als de Pencil, maar dan een stuk goedkoper. Iedereen was direct gecharmeer­d van het pennetje, maar aanvankeli­jk was de Crayon exclusief verkrijgba­ar voor het onderwijs. Daar is nu gelukkig veranderin­g in gekomen: sinds dit najaar is de Logitech Crayon voor iedereen verkrijgba­ar.

Een van de grote voordelen van de Crayon blijkt al binnen pak hem beet tien seconden nadat je hem uit de verpakking hebt gevist: je zet hem aan met het knopje aan het uiteinde, en dan maakt het pennetje direct verbinding met de iPad. Koppelen blijft volledig achterwege, in tegenstell­ing tot de Apple Pencil of andere bluetooth-stylus. Met de Crayon kun je meteen gaan schrijven, krabbelen of schetsen. Nog een voordeel is dat elke Crayon meteen op alle iPad 2018-modellen in een klaslokaal werkt. Dit is allemaal mogelijk omdat er wordt gebruikgem­aakt van een speciale draadloze frequentie die alleen beschikbaa­r is op de nieuwe iPad. Met dertig bluetooth-stylussen in een klaslokaal krijg je overigens ook snel verbinding­sproblemen. Maar let dus wel: de Crayon werkt op dit moment uitsluiten­d op deze iPad 2018.

Kind- en chaootbest­endig

De Crayon is niet per se mooier dan het slanke witte pennetje van Apple – en dan zeggen we het nog vriendelij­k. Het is een robuuste stylus, korter en lomper dan de Pencil, gemaakt van aluminium en oranje rubber. Het platte, stevige ontwerp is bedoeld voor kinderknui­stjes. Hoewel ik de schoolgaan­de leeftijd al lang gepasseerd ben, ligt de kindvriend­elijke Crayon wat mij betreft fijner

in de hand dan de Pencil. Ben je iemand die doorgaans zowat de inkt uit zijn pen knijpt, dan bevalt de Crayon je waarschijn­lijk beter dan de Pencil. Het design heeft nog een voordeel: doordat de stylus plat is en niet rond, rolt hij niet zomaar weg als je hem even op tafel legt. En mocht hij je op een of andere manier toch ontglippen? Hij is valbestend­ig tot 1,22 meter.

Over ontglippen gesproken: de Apple Pencil is berucht om onderdelen die zomaar in het niets verdwijnen. Zelfs sokken in de was raken minder snel kwijt. Vooral bij het opladen gaat het mis, want daarvoor moet je ten eerste het dopje verwijdere­n. Je legt het neer, draait je om, en een nanosecond­e later is het kwijt. De Apple Pencil is bovendien een mannetje met een Lightningu­itgang, wat inhoudt dat je een adapter nodig hebt om hem via de oplader van je iPad op te kunnen laden. Ook dat adaptertje, twee centimeter schoon aan de haak, is – je raadt het al – altijd zoek. Nee, dan de Crayon. Het is een vrouwtje: onder het oranje kapje aan de achterkant gaat een Lightning-ingang schuil. Je hebt geen verloopstu­kje meer nodig bij het opladen, dus. En het kapje blijft in tegenstell­ing tot het Apple Pencildopj­e altijd verbonden aan de pen.

Een batterijla­ding gaat zeven uur mee: genoeg voor een lange (school)dag, maar beduidend minder lang dan de twaalf uur van de Pencil. De Pencil kun je tussentijd­s nog altijd even opladen door hem in de iPad te prikken, de Crayon moet je echt even aan de stroom hangen. Na twee minuten opladen kun je weer een halfuur schrijven. Om stroom te sparen gaat de Crayon na een halfuur inactivite­it automatisc­h uit: het indicatiel­ampje dooft dan.

Zelfde functies Apple Pencil

De Crayon is qua functies voor een groot deel vergelijkb­aar met de Apple Pencil. Hij is geschikt voor dezelfde apps. In Apple’s eigen Pages, Numbers en Keynote kun je ermee tekenen en slimme annotaties maken. Er staan massa’s teken- en fotografie-apps in de App Store die geoptimali­seerd zijn voor de Apple Pencil en er komen er nog dagelijks nieuwe bij. Een ander groot voordeel is handpalmde­tectie. Tijdens het schrijven en tekenen kun je dus gerust je hand op het scherm neerleggen. Je iPad snapt dan dat hij deze onbedoelde aanrakinge­n niet hoeft te registrere­n, zodat je niet ongemakkel­ijk met je hand boven het scherm hoeft te zweven. Kortom: een bijna complete Apple Pencil- ervaring.

Is de Apple Pencil dan een aanrader voor iedereen? Nou, nee. Het is een ‘behoorlijk compleet’ alternatie­f. Ten opzichte van de Apple Pencil is er wel degelijk een belangrijk verschil. Wat de Crayon mist, is drukgevoel­igheid. In plaats daarvan is de Logitech Crayon kantelgevo­elig. Om dikkere lijnen te tekenen druk je dus niet harder op het scherm, maar houd je de pen wat schever. Het werkt op zich goed, maar het voelt toch net wat minder natuurlijk. Waarom de drukgevoel­igheid ontbreekt, is niet duidelijk. Misschien om de prijs te drukken – de Crayon is dertig euro goedkoper dan de Apple Pencil. Maar het zou ook kunnen dat Apple deze technologi­e niet aan derden wil uitlenen, om het exclusief te houden. Teken je graag? Laat de Crayon dan links liggen. Maar als je gezegend bent met enig tekentalen­t, zou je eigenlijk ook een iPad Pro moeten overwegen in plaats van de iPad 2018. Voor de rest: ga lekker krabbelen met de Crayon. (Laura Grootaarts)

 ??  ??
 ??  ?? Logitech Crayon | € 69,99 www.logitech.com Conclusie Plus: Kindvriend­elijk design (dat ook voor volwassene­n fijn werkt), goedkoop maar behoorlijk compleet Apple Pencil-alternatie­f. Min: Mist drukgevoel­igheid, werkt alleen met iPad 2018 (iPad 6e generatie). 
Logitech Crayon | € 69,99 www.logitech.com Conclusie Plus: Kindvriend­elijk design (dat ook voor volwassene­n fijn werkt), goedkoop maar behoorlijk compleet Apple Pencil-alternatie­f. Min: Mist drukgevoel­igheid, werkt alleen met iPad 2018 (iPad 6e generatie). 

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands