iCreate (Netherlands)

Programma’s uit Mac App Store stelen gebruikers­gegevens

De Mac App Store is toch niet de veilige haven die je zou verwachten.

-

De bedoeling van de Mac App Store is dat alle programma’s die je daar downloadt goed werken, geen schimmige dingen doen en sowieso geen virussen bevatten. Deze apps zijn immers gecontrole­erd door Apple en dat zou moeten voorkomen dat de ontwikkela­ars kwaadaardi­ge functies kunnen inbouwen. Dit systeem blijkt niet helemaal waterdicht. Een aantal programma’s die begin september bovenaan in de hitlijsten stonden, bleken namelijk gebruikers­gegevens naar China te versturen.

Adware Doctor en andere apps

De eerste app was Adware Doctor. Het antimalwar­e-programma uit de Mac App Store stuurde stiekem je hele browserges­chiedenis van Safari, Chrome en Firefox naar servers in China. Daarna doken nog veel meer apps op die op een soortgelij­ke manier werkten. Deze kwamen allemaal van een ontwikkela­ar met de naam ‘ Trend Micro, Inc’. Deze had echter niets met het bekende antivirus-merk te maken, de ontwikkela­ar had gewoon voor deze betrouwbar­e naam gekozen. Twee andere populaire apps waren Dr. Unarchiver en Dr. Cleaner.

Apple heeft inmiddels alle programma’s uit de Mac App Store verwijderd en ook zijn de Chinese servers uitgeschak­eld. Desalniett­emin raden wij aan dat als je een van de programma’s van de ontwikkela­ar hebt, je deze snel zo snel mogelijk verwijdert. Ook een virusscan is dan geen overbodige luxe.

Je hele browserges­chiedenis werd naar China gestuurd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands