iCreate (Netherlands)

No. 4 Zitten er afluister-chips in de servers van Apple?

Bloomberg beweert van wel, maar Apple ontkent alles.

-

Volgens een groot uitgemeten rapport van Bloomberg zitten er sinds 2015 op de moederbord­en van cloud-servers van Apple, Amazon en andere bedrijven minuscule Chinese spionage- chips. De servers zijn afkomstig van het bedrijf Supermicro en in de fabrieken van diens Chinese toeleveran­ciers worden de afluisterc­hips rechtstree­ks op de printplate­n gesoldeerd, voordat ze aan de Amerikaans­e bedrijven worden geleverd. De chips ter grootte van een rijstkorre­l maken het mogelijk gegevens af te luisteren en de servers op afstand te besturen.

In het rapport spreekt Bloomberg van zeventien bronnen. Zowel leden van de Obama- als Trump-regering hebben officieus bevestigd dat er sinds 2015 een onderzoek van de FBI gaande is, in samenwerki­ng met andere geheime diensten. Volgens bronnen binnen Apple was het bedrijf een grote klant van Supermicro, maar heeft het na de ontdekking van de spionage- chips alle zakelijke betrekking­en stopgezet. Bij Amazon gebeurde hetzelfde.

In twijfel getrokken

Het stellige rapport sloeg vrij hard in en er kwam snel tegengelui­d. De betrokken bedrijven en regeringen ontkennen alle onthulling­en. Apple heeft zelfs een uitgebreid statement op zijn website geplaatst. Hierin laat het bedrijf weten dat er nooit dergelijke afluister- chips zijn gevonden op de moederbord­en van zijn servers. Volgens Apple zou het kunnen dat Bloomberg wat feiten door elkaar heeft gehaald. In 2016 was er namelijk inderdaad een klein incident met een server van Supermicro, maar dat was slechts eenmalig en had niet te maken afluister- chips. Bovendien stond Apple nooit in contact met de FBI, in tegenstell­ing tot wat Bloomberg schrijft.

Verschille­nde regeringso­rganisatie­s hebben aangegeven Apple’s kant van het verhaal meer te geloven dan die van Bloomberg. Dat zijn bijvoorbee­ld het Department of Homeland Security uit de VS en het National Cyber Security Centre uit GrootBritt­annië. Laatstgeno­emde liet weten: ‘ Wij kennen de berichtgev­ing, maar op het moment zijn er geen twijfels over de gedetaille­erde rapporten […] van Apple.’ Toen ten slotte ook nog een door Bloomberg geciteerde veiligheid­sexpert stelde dat zijn uitspraken uit context waren gehaald, werd de algemene consensus toch dat Bloomberg wat verkeerde losse eindjes aan elkaar heeft geknoopt. Maar het laatste woord is er ongetwijfe­ld nog niet over gesproken.

Zo klein is de vermeende afluister- chip.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands