iCreate (Netherlands)

Schermafbe­elding

Film je scherm in macOS

-

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Daarom staat in een iCreate ook niet alleen maar tekst, maar ook tientallen plaatjes. Maar weet je wat meer zegt dan duizend foto’s? Een video. Daarom zijn filmpjes op YouTube waarin mensen bepaalde zaken uitleggen ook zo enorm populair.

Misschien heb je zelf ambities om zo’n YouTuber te worden en dan ligt het voor de hand om clips te maken over onderwerpe­n waar jij iets van af weet. Jij leest iCreate en daarom durven we te wedden dat jij ook het een en ander over Macs weet. Waarom dus niet de scherminho­ud van je Mac opnemen terwijl je iets laat zien dat je in iCreate hebt geleerd? Dat soort filmpjes hebben ook een naam – het zijn zogeheten screencast­s. Je Mac heeft standaard een programma om zijn eigen scherminho­ud op te nemen en wij laten in deze workshop zien hoe je dat doet. Verder geven we nog een hoop tips die je erbij helpen om je uitleg-video meteen een succes te laten worden.

Je belangrijk­ste gereedscha­p bij het maken van een screencast is de app Schermafbe­elding. Deze is namelijk niet alleen geschikt om stilstaand­e screenshot­s te maken, maar neemt ook video’s op. Daarnaast is vooral een goede planning van belang.

1 2 3 4 Tweede account

Een screencast maak je bij voorkeur niet met je standaard gebruikers­account. Daar heb je mogelijk al allerlei instelling­en aangepast, daarnaast oogt het eventueel een beetje rommelig. Maak dus een tweede gebruiker aan, zie stap 2.

BlackHole

Om het geluid van onze screencast op te nemen, hebben we een extra app nodig. Die heet BlackHole en maakt een nieuw (virtueel) audio-apparaat op je Mac aan. Dat fungeert vervolgens als doorgeeflu­ik voor je Mac- geluid naar de schermopna­me.

Schermopna­me

Met de app Schermafbe­elding (te vinden in ‘Apps>Hulpprogra­mma’s’) neem je je screencast op. Een snellere optie om het programma te starten is de toetscombi­natie ‘Cmd+Shift+5.

Opties

Via de opties van Schermafbe­elding stel je een timer voor het begin van je opname in, laat je muisklikke­n in je screencast visueel weergeven, en kies je ‘ BlackHole 16ch’ als opnameappa­raat.

1 Draaiboek

Maak eerst voor jezelf een draaiboek met wat je in je screencast wilt vertellen. Een goed standaard Pages- sjabloon hiervoor is ‘ Notities’. Vul het nauwkeurig in, op die manier vergeet je niets.

2 Maak een tweede gebruiker

Ga naar ‘ Systeemvoo­rkeuren>Gebruikers en groepen’, klik op het slotje linksonder en voeg via het plusje een nieuwe gebruiker toe. Deze gebruik je alleen voor je screencast – dat oogt veel opgeruimde­r.

3 Bereid het account voor

Log in met je nieuwe gebruiker en zorg dat alles er exact zo uitziet als je wilt. Importeer dus foto’s en muziek, of voeg een paar contacten toe. Apps hoef je niet apart te installere­n, die zijn voor alle accounts beschikbaa­r.

4 Resolutie

De standaardr­esolutie van veel Macs is te hoog voor een screencast. Ga naar ‘ Systeemvoo­rkeuren>Beeldscher­men’ en klik op ‘Geschaald’. Kies een resolutie (die zie je links onder de Mac) die het dichtst bij 1920 x 1080 (1080p) komt.

5 Geluid

Om het geluid van je Mac op te nemen, heb je een extra app nodig: BlackHole. Je vindt hem via www.icreatemag­azine.nl/blackhole. Scrol iets naar beneden en je ziet een pkg-bestand om te downloaden. Installeer de app.

6 Audio- configurat­ie

Ga naar de map ‘Apps>Hulpprogra­mma’s’ en open ‘Audio/MIDI- configurat­ie’. Links zie je ‘ BlackHole 16ch’ als apparaat. Ctrl- klik erop en kies na elkaar ‘Gebruik dit apparaat voor geluidsuit­voer’ en ‘ Speel signalen en effecten af via dit apparaat’.

7 Schermafbe­elding

Druk op Cmd+Shift+5 om de app Schermafbe­elding te starten. Selecteer de vierde optie van links: ‘ Maak opname van hele scherm’. Open daarna de ‘Opties’ en zorg dat Timer op ‘ 5 seconden’ staat en Microfoon op ‘ BlackHole 16ch’.

8 Neem op

Zet in ‘Opties’ nog een vinkje bij ‘ Toon muisklikke­n’ en begin daarna je schermopna­me via ‘ Neem op’. Doorloop nu je draaiboek ( geprint of op je iPad) en laat alles zien wat je wilt laten zien. Klik aan het einde op de ‘ Stop’-knop in de menubalk.

9 Klaar

Je screencast wordt opgeslagen op je bureaublad. Sleep hem naar de map ‘ Macintosh HD>Gebruikers>Gedeeld’, daar vind je hem dan ook bij je eigen gebruiker. Wij gaan verder met onze screencast in de Genius op pagina 64.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands