iCreate (Netherlands)

Fitbit Charge 3

Een goedkoop alternatie­f voor de Apple Watch?

-

Fitbit Charge 3 | € 99

Met een eigen App Store, ingebouwde ecg, valdetecti­e en meer is de Apple Watch de meest veelz dige smartwatch die je kunt kopen. Een perfect apparaatje om je gezondheid en activiteit­en te volgen, maar ook gewoon een mini-iPhone voor om de pols. Alleen, h is best wel duur. En naar m n smaak hee h niet de st lvolle looks die ik graag op m n pols zou willen.

Het maakte me nieuwsgier­ig naar de Fitbit Charge 3, die eruitziet als m n gedroomde Apple Watch. Geen l vig vierkant met scherm, maar een gestrooml nd ontwerp met een display dat in het bandje is verwerkt. Een toegankel ker pr skaartje is er met z n 99 euro ook. Hierdoor is de Charge 3 ook een van de populairst­e alternatie­ven voor het klokje van Apple.

Automatisc­he trainingsh­erkenning

Een slim horloge is het alleen niet. Zie de Fitbit Charge 3 meer als een fitnesstra­cker met een paar smartwatch-achtige functies. Net als de Apple Watch hee het bandje één hoofddoel: het helpt je gezond te bl ven door het b houden van je stappen, hardloopse­ssies en andere sportactiv­iteiten. Handig is dat de Fitbit Charge 3 het zelf in de gaten hee als je aan het wandelen, hardlopen of fietsen bent. De gegevens – in onze tests waren ze erg nauwkeurig – duiken automatisc­h op in de

Fitbit-app, met daarb de gemiddelde hartslag (h hee een geïntegree­rde hartslagse­nsor) en het aantal verbrande calorieën. Als je gaat hardlopen kun je helaas niet zonder je iPhone op pad, want de tracker verbindt met de gps van je telefoon om de route van je hardloopro­ndjes b te houden. Voor de zwemmer is de waterdicht­e Charge 3 dan weer meer geschikt; je prestaties in het water worden automatisc­h b gehouden.

Scherm en bediening

De tracker hee een gestrooml nd en elegant design – een belangr k pluspunt voor iets dat je de hele dag draagt. Het bandje zit ook comfortabe­l, al liet het in m n test vreemd genoeg een opvallende (maar p nloze) kras achter op m n pols. Aan de bovenkant van het bandje is een oled-scherm geïntegree­rd. Dit scherm is even wennen als je een Apple Watch hebt gehad. Het display is kleiner, korrelig en zwart- wit. Daarnaast verloopt de touchscree­n-bediening niet alt d even soepel. Maar goed: de Charge 3 valt met z n pr s dan ook in een andere categorie en is geen smartwatch. Je kunt het b voorbeeld niet gebruiken voor het opslaan en afspelen van muziek of om te bellen. Wel laat het je verschille­nde notificati­es zien, maar er is geen manier om op meldingen te reageren.

Toch z n het niet alleen de pr s en het ontwerp die de Fitbit Charge 3 een verleidel k alternatie­f maken. Terw l je de Apple Watch zo’n beetje elke nacht moet opladen, houdt de Charge 3 het een hele week vol op een enkele lading. Bovendien hee de Fitbit nog iets belangr ks wat de Apple Watch niet hee : slaaptrack­ing. Hierb houdt h zelfs je nachtrust b met details over je diepe slaap, lichte slaap, REM- slaap en de t d dat je tussendoor wakker was. Aan de hand van deze gegevens wordt de kwaliteit van je slaap gemeten, op een schaal van een tot honderd – en zo weet Fitbit zelfs het slapen uitdagend te maken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands