iCreate (Netherlands)

Eerste iOS 14-functies liggen al op straat

-

Apple slaagt er doorgaans bijzonder goed in om nieuwe iPhonefunc­ties lang geheim te houden. Nieuwssite 9to5Mac wist onlangs echter de hand te leggen op een testversie van iOS 14 die Apple intern gebruikt. En daarin ontdekte de site een hoop interessan­te nieuwe functies. Of die uiteindeli­jk ook in iOS 14 belanden, is nog even afwachten. Maar we weten nu in ieder geval waar Apple mee bezig is.

Slechthore­nden

Een aantal verbeterin­gen zijn bedoeld voor mensen met gehoorverl­ies. 9to5Mac trof een functie aan die belangrijk­e geluiden detecteert, zoals een brandalarm, sirene, deurbel of huilende baby. Hoort de iPhone een van deze geluiden, dan worden doven en slechthore­nden gewaarschu­wd met trilsignal­en. Daarnaast voegt Apple naar verluidt een toegankeli­jkheidsfun­ctie toe waarbij de iPhonecame­ra in staat is om gebaren te detecteren. Verder komt er voor AirPods en EarPods een mogelijkhe­id om de audio te tunen. Dit is bedoeld voor mensen met licht tot matig gehoorverl­ies.

Achtergron­den en fitness-app

Een andere interessan­te ontdekking is dat externe ontwikkela­ars straks iOSachterg­ronden kunnen aanbieden. Deze wallpapers vind je dan rechtstree­ks in de app Instelling­en terug. Nu heb je alleen de keuze uit de achtergron­den van Apple, of moet je er zelf een kiezen vanuit je fotobiblio­theek.

Ook lijkt Apple ons nog meer aan het bewegen te willen krijgen, want in de code werd een nieuwe fitnessapp ontdekt. Hier kun je video’s met fitnessoef­eningen bekijken, zodat je weet hoe je de training op de juiste manier uitvoert. Bij het uitvoeren van de training wordt je activiteit nauwkeurig gemeten met een app op de Apple Watch.

Standaarda­pps

Ook Bloomberg doet een duit in het iOS 14zakje: volgens het medium overweegt Apple een optie waarbij gebruikers een andere standaarda­pp kunnen instellen. Dit zou betekenen dat je bijvoorbee­ld Gmail kunt instellen als je standaard mailapp, of dat je linkjes voortaan automatisc­h laat openen in Google Chrome. Bij Apple zou het plan nog wel ter discussie staan, dus het is nog niet zeker of het ervan gaat komen. iOS 14 wordt in juni gepresente­erd tijdens WWDC. Eind september is de software doorgaans voor iedereen met een geschikte iPhone te installere­n. Met een iPhone 7 of nieuwer lijk je goed te zitten, maar bij de iPhone 6s en iPhone SE is het nog afwachten of ze overweg kunnen met iOS 14.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands