iCreate (Netherlands)

IPad Pro 2020: meer een hybride laptop dan tablet

-

De iPad Pro 2020 is een feit. Apple kondigde de nieuwe versie van zijn profession­ele tablet medio maart aan via een persberich­t. Volgens ons is het de beste, coolste en krachtigst­e iPad die Apple ooit heeft gemaakt. Is het überhaupt nog een tablet? We hebben daar onze twijfels over. De iPad Pro heeft zoveel rekenpower dat ‘ tablet’ niet meer het goede woord is. Vooral in combinatie met het nieuwe toetsenbor­d (zie de rechter pagina), en ondersteun­ing voor muizen en trackpads, heeft de iPad Pro verdacht veel weg van een MacBook.

A12Z Bionic

Van buiten is de iPad Pro identiek aan zijn voorganger, maar van binnen is zo’n beetje alles vernieuwd. Het begint bij de nieuwe A12Z Bionic-processor – een verbeterde variant van de A12X uit de voorganger. Apple heeft er deze keer niet voor gekozen om de processor van de huidige generatie iPhones te gebruiken, maar heeft de oude generatie nog verder verbeterd. Hierdoor is de iPad wederom sneller dan menig Windows- computer. Hoe de processor zich tot de A13 van de iPhone 11 (Pro) verhoudt, moet nog blijken uit tests.

LiDAR-scanner

Heb je wel eens van de zogeheten LiDAR-techniek gehoord? Moderne auto’s gebruiken deze om autonoom rijden mogelijk te maken, daarnaast gebruikt NASA de techniek bij toekomstig­e Mars-missies. Waarom we dit vertellen? Omdat de camera van de iPad Pro ook een LiDAR-scanner heeft. Deze maakt revolution­aire dieptemeti­ngen mogelijk. LiDAR meet namelijk de snelheid van het licht, door gereflecte­erde lichtstral­en tot vijf meter afstand te herkennen – binnen en buiten.

Dit maakt de nieuwe iPad Pro op dit moment het beste Apple-apparaat voor augmented reality. De camera’s lijken identiek te zijn aan die van de iPhone 11. Dat betekent dat hij naast een groothoekl­ens met 12 megapixels nu ook een ultragroot­hoeklens met 10 megapixels heeft. Hiermee heb je dezelfde mogelijkhe­den als op de iPhone 11, zoals de portretmod­us, studio- opnames, nachtfoto’s en groothoekb­eelden. Dankzij de TrueDepth- camera aan de voorkant ontgrendel je je iPad overigens nog steeds via Face ID.

Cursor- ondersteun­ing

De iPad Pro 2020 is ook de eerste iPad met officiële ondersteun­ing voor een trackpad. Sluit je een trackpad (of muis) aan, dan krijg je een cursor op het scherm die helemaal op het besturings­systeem is aangepast. Hij is context-afhankelij­k en verandert altijd in het gereedscha­p dat je op dat moment nodig hebt. Oudere iPads kregen deze nieuwe cursor- ondersteun­ing met de update naar iPadOS 13.4, dat op 24 maart is uitgekomen. In onze workshop over de nieuwe iOS-versie op pagina 36 lees je wat hier verder nog veranderd is.

De nieuwe iPad Pro is nu beschikbaa­r, in de bekende schermform­aten 11 en 12,9-inch. De prijzen starten bij 899 euro voor de kleine variant en 1119 euro voor de grote. De opslagcapa­citeit begint bij 128 GB en kan oplopen tot 1 TB.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands