iCreate (Netherlands)

Hoe weet Amazon waar ik woon?

-

Las in de krant dat Amazon in Nederland online is gegaan. Ik toetste de site in en meteen zag ik linksboven een bezorgbest­emming: m n woonplaats inclusief juiste postcode. Ik heb nooit eerder op hun site gekeken en, pats, ze wisten al het nodige van m . Weten jullie hoe dit kan en hoe ik in hun systeem kan blokkeren dat ze dat soort gegevens van m opslaan. Ik gebruik al het privacy-vriendel ke DuckDuckGo als zoekmachin­e. Jan Willem Tempelaar

Het meest aannemel k is dat Amazon je locatie op basis van je IP-adres achterhaal­t. Dat stuur je alt d mee zodra je een site bezoekt. Ga als experiment even naar h ps://ipinfo.io – grote kans dat die site laat zien waar je vandaan komt. Soortgel ke info gebruikt Amazon ook, en op basis daarvan kan het je locatie achterhale­n. Wel een kan ekening: deze manier om je locatie te achterhale­n is allerminst betrouwbaa­r. Je IP-adres kr g je van je provider en soms l kt het hierdoor juist dat je verbinding maakt vanuit de andere kant van het land.

Er is een manier om je ertegen te beschermen, met behulp van een zogeheten VPN- dienst. Hiermee bouw je eerst een versleutel­de verbinding met een andere locatie op, en maak je dan pas verbinding met het internet. Voor de site l kt het dan alsof je op de locatie van de VPN-server bent. Deze diensten kosten echter vaak geld als je er langdurig gebruik van wilt maken. En z n ze gratis, dan verzamelen ze waarsch nl k je gebruikers­gegevens. W hebben goede ervaringen met Tunnelbear ( www. tunnelbear.com). Daar mag je 500 MB-lang gratis via hun VPN surfen – met beschermin­g van je privacy.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands