iCreate (Netherlands)

Van onze vormgever

Om bij te houden wie waarmee bezig is, gebruik je een ander superhandi­g programma van Apple: Numbers.

-

Wat zijn de geheimen voor een goed ontwerp? Onze vormgever Nick – die sinds kort zijn creatieve hand legt aan iCreate – deelt vijf vormgeving­stips.

Zorg voor een 1 goede leesbaarhe­id

Een tijdschrif­t moet natuurlijk lekker weglezen. Dat begint bij het kiezen van het juiste lettertype voor de lopende tekst (de hoofdtekst). Geschikte lettertype­n zijn bijvoorbee­ld Avenir, PT Serif, Gill Sans en Helvetica. De ideale lettergroo­tte is 11 of 12 punten. Kies voor de lopende tekst voor een zwarte kleur en gebruik een regelafsta­nd van 1,1 of meer; het geeft je teksten lucht.

Houd het interessan­t 2

Wissel tekst af met beeld en streamers. Een streamer is een tekst die uitvergroo­t tussen de tekst in wordt geplaatst, vaak een treffend citaat. Varieer bij titels ook met lettertype­groottes; zo houd je het spannend.

De juiste kleuren 3

Zorg voor samenhang in de kleuren die je gebruikt. Pas het kleurgebru­ik bijvoorbee­ld aan op de tint die je in een foto ziet. Laat deze kleur vaker terugkomen in het artikel, zoals in de titels of uitelichte citaten (streamers).

Eén stijl 4

Kies hooguit voor drie of vier lettertype­n die je door het hele magazine heen gebruikt. Geef de hoofdtekst, inleiding en streamer een vast lettertype, dat zorgt voor eenheid.

Veel beeld 5

Het leukste van een tijdschrif­t is het beeld; zorg dat op elke pagina één of meerdere foto’s te zien zijn. Geef mooie plaatjes de aandacht die ze verdienen. Wees niet bang om één (of misschien zelfs twee) pagina’s te besteden aan één foto.

Voordat je begint met het maken van het tijdschrif­t, is het slim om een indeling van je tijdschrif­t te maken. Zorg dat je weet uit hoeveel pagina’s je tijdschrif­t bestaat, welke rubrieken erin komen en welke positie ze in het tijdschrif­t krijgen. Tijdschrif­tenmakers werken graag met zo’n indeling – ook wij – want het geeft structuur en overzicht. Maar er is nog een andere belangrijk­e reden om een indeling te maken. Pages is een geweldig programma voor het ontwerpen van een tijdschrif­t, maar heeft één handicap: het is ingewikkel­d om met pagina’s te schuiven. Met wat kunst en vliegwerk krijg je het voor elkaar (zie pagina 54), maar voorkomen is efficiënte­r dan genezen. Het is handig om de indeling te maken in een tabel in Numbers. In de rijen plaats je op chronologi­sche volgorde de rubrieken, met daarbij de paginanumm­ers. Maak ook kolommen aan met ‘ Start’ en ‘ Klaar’, zodat je in één oogopslag ziet wat er nog moet gebeuren. Via de knop ‘ Werk samen’ in de knoppenbal­k deel je de spreadshee­t met je collega-tijdschrif­tenmakers. Zo kunnen jullie gelijktijd­ig in de indeling en aangeven zodra er iets klaar is of opgepakt wordt.

T dschri enmakers werken graag met een indeling – het gee structuur en overzicht.

 ??  ?? Zo kan een indeling er bijvoorbee­ld uitzien. Door de cellen van artikelen die klaar zijn te vullen met een kleur, zie je direct hoe het staat met de voortgang van het tijdschrif­t.
Zo kan een indeling er bijvoorbee­ld uitzien. Door de cellen van artikelen die klaar zijn te vullen met een kleur, zie je direct hoe het staat met de voortgang van het tijdschrif­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands