iCreate (Netherlands)

Geef je tijdschrif­t artikel vorm 2 Vierkant

Pages heeft de designtool­s die je nodig hebt om een prachtig magazine te maken. In elf stappen geven we een artikel een moderne en profession­ele lay-out.

-

1 Voeg pagina’s toe

Open een leeg document in Pages. Zorg voor een goede weergave (zoals besproken op pagina 46) en voeg via ‘ Voeg in>Pagina- eind’ alvast een stuk of twintig pagina’s toe. We beginnen met het opmaken van pagina 6.

Klik in de knoppenbal­k op ‘ Vorm’ en voeg een vierkant toe. Laat het vierkant bijna de hele pagina vullen en geef het via ‘Opmaak>Vulling’ een frisse tint.

Klik in de knoppenbal­k op ‘ Tekst’. Versleep het kader naar pagina 7 en zorg dat het de linkerhelf­t van de pagina beslaat. Let op de gele hulplijnen; ze verschijne­n als de hoogte en breedte van het kader mooi in balans zijn.

4 Twee kolommen

Selecteer het tekstkader en dupliceer het met Cmd+D. Sleep kolom 2 naar de rechterhel­ft van pagina 5. Plak de tekst van je artikel in kolom 1. Je kunt voor nu ook tijdelijk fictieve tekst gebruiken van www.loremipsum.nl.

5 Doorlopend tekstkader

We willen dat de tekst van kolom 1 verdergaat in kolom 2. Selecteer kolom 1 en klik op het witte bolletje boven in het midden van het kader. Doe nu hetzelfde bij kolom 2. Het is een doorlopend tekstkader geworden.

6 Lettertype

Tijd voor een fijn leesbaar lettertype. Selecteer de tekst met Cmd+A, en ga naar ‘Opmaak>Stijl’. Kies voor het lettertype Avenir, de tekstgroot­te 12 pt en een regelafsta­nd van 1,1.

7 Inspringen

Een tekst leest ook prettiger als de eerste regel van een alinea inspringt. Selecteer de tekst vanaf alinea 2 en open het tabblad ‘ Lay- out’. Klap Inspringen uit en stel ‘ Eerste’ in op 0,5 cm.

8 Knappe kop

Klik in de knoppenbal­k op ‘ Tekst’, sleep het naar pagina 5 en typ een titel. Kies in het tabblad ‘ Stijl’ het lettertype Futura (Extravet) en breng chocoladel­etters in met lettergroo­tte 86. Verander de ‘ Tekstkleur’ in wit.

9 Inleiding

Maak onder de titel een tekstkader aan voor de inleiding. We maken deze op in Helvetica Neue, tekstgroot­te 16 pt, gieten deze in het zwart en kiezen onder ‘ Uitlijning’ voor gecentreer­d.

10 Quote

Plaats op pagina 5 wat tekstkader­s met leuke quotes. Kies voor het lettertype Rockwell, de tekstgroot­te 18 en de uitlijning gecentreer­d. Verander in het tabblad ‘Orden’ de ‘Afstand’ naar 5 pt.

11 Afbeelding

We maken de pagina’s af met een foto. Sleep vanuit Finder een afbeelding naar pagina 5. Zorg dat de afbeelding geselectee­rd is en kies in het menu voor ‘Opmaak>Afbeelding>Gebruik vorm als masker>Ovaal’. Zet de cirkel over het gedeelte van de foto dat je wilt uitlichten en kies voor ‘Gereed’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands