iCreate (Netherlands)

Werk met vrijstaand­e afbeelding­en

-

In tijdschrif­ten en kranten werken vormgevers graag met vrijstaand­e afbeelding­en. Dat zijn foto’s waarop alleen je voorwerp te zien is, de achtergron­d is weggeknipt. Het voordeel van dit soort afbeelding­en met transparan­te achtergron­d is dat je de tekst mooi langs de contouren van het onderwerp kunt laten lopen. We gebruiken de techniek bij het opmaken van het voorwoord. Hiervoor gebruiken we de beeldbewer­ker

Pixelmator. Deze is niet gratis, maar met een prijs van € 32,99 ook niet duur. Bovendien heeft het programma nog nooit een betaalde update gehad – wij hebben Pixelmator in 2011 (!) gekocht en continu updates gekregen. Wat we proberen te zeggen: Pixelmator is een heel slimme aankoop. Misschien vormt deze feature een goede aanleiding om het aan te schaffen.

1 Pixelmator

Download en open het programma Pixelmator uit de Mac App Store. Open de foto en maak via de ‘Quick Selection Tool’ (het paarse gereedscha­p linksboven) een nauwkeurig­e selectie van je onderwerp.

2 Vrijstaand

Via ‘ Edit>Refine Selection’ kun je de selectie eventueel nog verfijnen. Klik in het menu op ‘ Edit>Invert selection’ om je selectie om te keren. Druk op Delete en de achtergron­d verdwijnt.

3 Als PNG

Ga naar ‘ File>Export’ en klik op ‘ PNG’. Dit formaat ondersteun­t de transparan­te achtergron­d – in tegenstell­ing tot jpg. Kies voor ‘ Next’ en sla het bestand op. Voeg in Pages op pagina 3 tekstvakke­n toe voor de titel en lopende tekst.

4 Naar Pages

Sleep de bewerkte foto vanuit Finder naar Pages. Selecteer de afbeelding en ga naar het tabblad ‘Orden’. Zorg dat de Tekstomloo­p ‘Automatisc­h’ is en dat bij ‘ Tekstvorm’ de rechteropt­ie geselectee­rd is, zodat de tekst de contouren van de foto volgt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands