iCreate (Netherlands)

1 Importeer in iMovie

-

In de workshop op pagina 36 en 37 maakte je opnamen van het scherm van je Mac. Als je de uitleg hebt gevolgd, dan staan de opnames in de map ‘Gedeeld’. Importeer de films vanuit daar in een nieuw iMovie-project.

2 Inkorten

Sleep de screencast-fragmenten op de goede volgorde naar de tijdlijn. Daarbij kun je ook meteen overbodige elementen aan het begin en einde van de clips verwijdere­n door de randen naar binnen te slepen.

3 Mislukt?

Voor mislukte delen binnen een fragment is wat meer werk nodig. Via Cmd+B splits je clips bij de afspeelkop. Doe dit vóór en ná het mislukte deel en je kunt het daarna via een Ctrl- klik verwijdere­n.

4 Uitvergrot­en

Voor ons zoom- effect tasten we dieper in de trukendoos. Maak van het uit te vergroten deel een apart fragment (via Cmd+B). Selecteer het en kies boven de voorverton­ing voor ‘ Bijsnijden>Snij bij tot vullend’.

5 Overgang

Versleep de hoeken van het kader tot het gewenste formaat en je hebt het deel uitvergroo­t. Wil je snel klaar zijn, voeg dan aan de clip de overgang ‘Overvloeie­n’ toe, via Cmd+T. Wij gaan echter nog een stap verder.

6 Zoom-animatie

Plaats de afspeelkop één seconde vóór het uitvergrot­en fragment en splits de clip. Selecteer de korte clip en kies voor ‘ Bijsnijden>Ken Burns’. Maak het ‘ Einde’- kader precies even groot als in de vorige stap en de zoom-animatie is klaar.

7 Vertragen, versnellen

Misschien duren sommige stukken in je screencast te lang of gaan ze juist te snel. Maak daar weer een apart fragment van via Cmd+B, selecteer het en toets Cmd+R. Met de schuifrege­laar boven in het fragment maak je het langzamer of sneller.

8 Voice- over

Nu de structuur van de screencast is vastgelegd, begin je met de voice- over. Plaats de afspeelkop helemaal aan het begin en klik op de microfoon-knop links onder de voorverton­ing en daarna op de rode opname-knop.

9 Tekst en emoji’s

Nu nog de tekst. Daarvoor gebruiken we vooral de titel ‘Gecentreer­d’ die je via lege alinea’s en spaties flexibel op je opname plaatst. Uiteraard kun je ook emoji’s toevoegen, via Ctrl+Cmd+spatie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands