iCreate (Netherlands)

Negen tips voor sneller en veiliger internet

Met onze tips laten we je zien hoe je snel en veilig internet op al je apparaten krijgt.

-

Tip #1 Geef je wifi een duidelijke naam en wachtwoord

Het ligt misschien voor de hand, maar we willen het toch even noemen: geef je eigen wifi- netwerk een duidelijke naam! Vooral in steden reikt het wifi- menu van de Mac tot aan de onderkant van het scherm omdat er zo veel wifi-netwerken in de buurt zijn. Met een duidelijke naam zie je je eigen netwerk meteen terug. Het is verleideli­jk, maar kies liever niet voor een wifi- naam die duidelijk naar jou te herleiden is – hierdoor maak je het mensen gemakkelij­ker om doelgerich­te aanvallen te doen. Daarnaast bepaalt echter alleen je creativite­it de grenzen van je wifi-naam. Onze favorieten: ‘ Pretty fly for a wifi’, ‘ Michiel de Router’ en ‘ Martin Router King’.

Pro-tip Kies een automatisc­h wifi- kanaal

De instelling heb je wellicht al eens bij je router gezien: het wifi- kanaal. Dat is van belang voor de 2,4 GHz-netwerken. In totaal zijn er elf kanalen waar een 2,4 GHz- netwerk op kan zitten. Zitten veel wifinetwer­ken op hetzelfde kanaal, dan verstoren ze elkaar. Moet je dan steeds controlere­n welk wifi- kanaal je buren hebben gekozen? Gelukkig niet, dat kan je router ook. Kies bij de wifi- kanaalinst­elling voor ‘Automatisc­h’ en je router doet regelmatig een test om het beste kanaal te vinden.

Tip #2 Deel je wifi-wachtwoord met andere apparaten

Het is een veelgehoor­de vraag als je vrienden of familie op bezoek hebt: ‘ Mag ik het wachtwoord van je wifi?’ Als je alle adviezen voor veilige wachtwoord­en in acht hebt genomen, volgt nu snel paniek. Want wie kan nou twintig tekens, met grote en kleine letters, getallen en speciale tekens onthouden? Als je bezoek een Appleappar­aat heeft, kan het gelukkig wat gemakkelij­ker dan dicteren of overtypen. Zodra iemand op jouw wifi- netwerk in ‘ Instelling­en>Wifi’ tikt, verschijnt op jouw (ontgrendel­de) iPhone het verzoek om het wachtwoord te delen. Wel zijn er een aantal voorwaarde­n. Op beide apparaten moet een iCloud-account ingericht zijn, jullie moeten in elkaars contacten staan én bluetooth moet ingeschake­ld zijn. Overigens moet je ook niet iedereen toegang tot je persoonlij­ke wifi geven – een gastnetwer­k is vaak de betere optie. Zie ook onze tip op pagina 82: Maak een gastnetwer­k aan.

Tip #3 Geef je Mac internet van de iPhone … en andersom

Wanneer je op pad bent met je MacBook en internet nodig hebt, dan gebruik je de functie ‘ Persoonlij­ke hotspot’. Klik op het wifi-icoontje rechtsbove­n op je Mac, en selecteer daar je iPhone. Meteen ga je via het mobiele netwerk van je telefoon online – je iPhone werkt in dit geval als router. Maar wist je dat dit ook andersom kan? Zit je bijvoorbee­ld in een hotelkamer zonder wifi, met alleen een ethernet-aansluitin­g aan de muur? Via een trucje geef je je iPhone internet, via je Mac. Ga op de Mac naar ‘ Systeemvoo­rkeuren>Delen’, activeer links ‘ Materiaalc­aching’ en zet daar ook een vinkje bij ‘ Internetve­rbinding’. Sluit je je iPhone nu met een Lightning-kabel aan op de Mac, dan geeft die zijn internetve­rbinding door.

Tip #4 Pas de volgorde van je favoriete wifinetwer­ken aan

Maakt je Mac altijd verbinding met het verkeerde wifi- netwerk? Het is mogelijk om je voorkeursn­etwerk via een lijst aan te passen. Ga naar ‘ Systeemvoo­rkeuren> Netwerk’, kies links voor ‘ Wifi’ en open daarna ‘Geavanceer­d’. Op het tabblad

‘ Wifi’ kun je de netwerken simpelweg in de gewenste volgorde slepen – het bovenste netwerk is het belangrijk­ste. Daarnaast kun je hier de automatisc­he verbinding met bepaalde wifi-netwerken uitschakel­en. Haal daarvoor het vinkje weg in de kolom ‘ Verbind automatisc­h’.

Tip #5 Verander het wifi-wachtwoord

Ooit iemand toegang tot je wifi gegeven waar je later spijt van hebt? Helaas is het niet mogelijk om één persoon de toegang te ontzeggen. Wat je wel kunt doen, is het wachtwoord van je wifi veranderen. Hierdoor moet elk apparaat weer opnieuw het wachtwoord invoeren om verbinding te maken. In het begin even onpraktisc­h omdat dit ook voor je eigen apparaten geldt, maar op de lange termijn wel de beste optie. Je verandert het wachtwoord van je wifi via de webinterfa­ce van de router. En daarna toch maar een gastnetwer­k instellen of heel goed nadenken wie je toegang geeft tot je persoonlij­ke wifi.

Tip #6 Zo ben je veilig op een openbare hotspot

We krijgen vaak de vraag of het wel veilig is om op een openbare hotspot te surfen. Nou, er zijn uitzonderi­ngen, maar over het algemeen geldt dat een publieke wifi altijd minder veilig is dan je persoonlij­ke. Openbare wifi-netwerken zonder wachtwoord­beveiligin­g kun je beter helemaal mijden, netwerken met een wachtwoord zijn iets beter. De beste manier om je op een openbare wifi te beschermen, is door een VPN te gebruiken. Er zijn een heleboel diensten die een VPN voor een maandelijk­s bedrag aanbieden (bijvoorbee­ld www.tunnelbear.com). Installere­n van zo’n VPN is een kwestie van een dienst kiezen en de betreffend­e app op de iPhone downloaden en configurer­en.

Tip #7 Gebruik een gastnetwer­k

Eerder hebben we al uitgelegd hoe je gemakkelij­k je wifi- wachtwoord met vrienden en familie deelt. Een nog slimmere manier is echter om een gastnetwer­k aan te maken. Vrijwel alle routers, ook die van providers, bieden zo’n optie op de webinterfa­ce. Bij de KPN Experia Box bereik je die bijvoorbee­ld in de browser via http://192.168.2.254, een Fritzbox heeft het adres http://fritz. box. Voor de AirPort-routers van Apple gebruik je het ‘AirPort- configurat­ieprogramm­a’. Zoek bij de instelling­en naar de optie om het gastnetwer­k in te schakelen en geef het een duidelijke naam en wachtwoord. Het grote voordeel is dat het gastnetwer­k gescheiden is van je persoonlij­ke wifi.

Tip #8 Laat gasten via een QR-code verbinding maken met je wifi

En wat is nou de mooiste manier om mensen verbinding te laten maken met je gasten- wifi? Een chique QR- code die je via de Camera-app van een iPhone inscant. Ga naar www.qifi.org, voer de naam van je wifi (SSID) en het wachtwoord (Key) in en klik op ‘Generate’. De QR- code kun je vervolgens opslaan, printen, ophangen – wat je maar praktisch vindt.

Pro-tip Gebruik gescheiden netwerken voor 2,4 en 5 GHz

Eerder hadden we het al over de voor- en nadelen van 2,4 en 5 GHz-netwerken. De meeste routers sturen de twee frequentie­s tegelijk uit. Vaak is dat prima, maar sommige apparaten blijven hierdoor op het slechtere netwerk ‘plakken’. Zo gebruik je in de kelder nog steeds het minder geschikte 5 GHz-netwerk of sta je naast je router gebruik te maken van 2,4 GHz. Daar kun je wat aan doen door twee gescheiden netwerken te gebruiken. Bij de meeste routers vind je een optie hiervoor bij de wifi-instelling­en op de web-interface. Je geeft de twee netwerken een verschille­nde naam zodat je zelf voor het juiste netwerk kunt kiezen.

Tip #9 Wat doet die wifi-assistenti­e op de iPhone eigenlijk?

Misschien heb je ooit al de optie ‘ Wifi-assistenti­e’ op de iPhone in ‘ Instelling­en>Mobiel netwerk’ ontdekt. Schakel je deze functie in, dan gebruikt je iPhone zijn mobiel netwerk als ondersteun­ing voor de wifi. Wanneer het draadloze netwerk traag of instabiel is, worden gegevens ook via 4G gedownload. Dat is in de meeste gevallen prima, want zo heb je altijd een goede internetve­rbinding. Uiteraard kan het wel ervoor zorgen dat je mobiel dataverbru­ik wat hoger wordt – let op je databundel dus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Met een paar simpele tips geniet je in en rondom je huis van een betere wifi-verbinding.
Met een paar simpele tips geniet je in en rondom je huis van een betere wifi-verbinding.
 ??  ??
 ??  ?? Er bestaan allerlei handigheid­jes waarmee je gemakkelij­k je wifi-wachtwoord met vrienden en familie deelt.
Er bestaan allerlei handigheid­jes waarmee je gemakkelij­k je wifi-wachtwoord met vrienden en familie deelt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands