iCreate (Netherlands)

Fortnite uit App Store verwijderd

-

Apple heeft het immens populaire schietspel Fortnite uit de App Store verwijderd vanwege een nieuwe manier van betalen in de game. Daarmee wist ontwikkela­ar Epic Games de Apple-tax te omzeilen. Apple accepteerd­e dat niet en nu voeren de twee bedrijven een battle royale – om het maar eens op zijn Fortnites te zeggen. Wie gaat het langer volhouden?

De maker van Fortnite introducee­rde in de app een eigen betaalsyst­eem, waarmee spelers in-app aankopen kunnen doen. Bij deze methode gaat de volledige opbrengst naar Fortnite en vist Apple achter het net. Dat is tegen de regels van de App Store: die schrijven voor dat ontwikkela­ars gebruik moeten maken van Apple’s eigen systeem. Daarbij gaat automatisc­h 30 procent van de omzet naar Apple en de rest naar de ontwikkela­ar zelf.

Rechter beslist in het voordeel van Apple

Het duurde dan ook niet lang voordat Apple de game verwijderd­e uit de App Store. Epic Games accepteerd­e dat niet en stapte naar de rechter. Daar trok het bedrijf aan het kortste eind, want die oordeelde dat Apple de app inderdaad mag weren. Dat betekent dat je Fortnite niet meer kunt downloaden op Apple-apparaten; het spel blijft wel speelbaar als je het al op bijvoorbee­ld je iPhone had staan, maar er komen geen updates meer. Op gegeven moment heeft dat tot gevolg dat Fortnite niet meer werkt.

Apple wilde ook de ontwikkela­arslicenti­e van Epic Games intrekken, maar dat mocht niet van de rechter. Dat zou namelijk betekenen dat een door Epic Games ontwikkeld­e game- engine niet meer gebruikt mag worden. Daardoor zouden ook andere game- ontwikkela­ars in de problemen komen. Fortnite is weer welkom als het zich aan de regels van Apple wil houden, maar Epic Games noemt het een principekw­estie: ze vinden dat de Apple-tax de gamers onnodig op kosten jaagt.

De populaire 12-inch MacBook krijgt misschien tóch een opvolger. Afgelopen jaar stopte Apple met de verkoop van zijn kleinste en lichtste MacBook, maar nu spreekt een rapport van een Taiwanese krant van een terugkeer. Volgens bronnen bij toeleveran­ciers gaat Apple nog dit jaar een ‘superlicht­gewicht MacBook’ uitbrengen. Met een mooie primeur: het zou weleens de eerste Mac met Apple’s eigen Silicon- chip kunnen zijn.

De krant heeft het verder over een Retina-scherm, een usb- c-aansluitin­g en een gewicht van minder dan een kilo. Ter vergelijki­ng: de 12-inch MacBook met Intel- chip woog 920 gram. De batterij moet 15 tot 20 uur meegaan dankzij de energiezui­nige Apple Silicon- chip op basis van de ARM-architectu­ur. Naar verwachtin­g zal de levering tegen het einde van het jaar beginnen.

In eerdere rapporten werd er niet gesproken over een compacte MacBook met Apple Silicon. De bekende Apple-analist Ming- Chi Kuo is bijvoorbee­ld van mening dat er dit jaar een op ARM gebaseerde MacBook Pro beschikbaa­r zal zijn, gevolgd door een MacBook Air. Maar volgens ons past een opvolger van de 12-inch MacBook eigenlijk beter in het plaatje. Hij werd zelfs door veel gebruikers als een iPad-alternatie­f beschouwd en was erg populair. Een Apple Silicon- chip zou dat model ook krachtiger kunnen maken. Voor een eerste iMac met Silicon- chip zul je wat meer geduld moeten hebben: die verwachten we niet voor de tweede helft van volgend jaar.

De kleine en lichte MacBook krijgt mogelijk een fijne primeur!

Op dinsdag 15 september organiseer­de Apple een Special Event, met ‘ Time flies’ als thema. Helaas viel de datum nét na de deadline voor deze uitgave, maar op een speciale webpagina praten we je bij over de belangrijk­ste onthulling­en: www.icreatemag­azine.nl/apple- event-2020. Ongetwijfe­ld is het een bijzonder evenement geweest. Het september- event van Apple staat bijna synoniem aan ‘nieuwe iPhones’, maar dit jaar lijkt Apple die traditie te doorbreken. Terwijl we dit schrijven wijst alles erop dat de iPhone 12 op een later moment wordt gepresente­erd, zie ook ons bericht op pagina 12 over het event in oktober. In plaats daarvan zouden de Apple Watch Series 6 en een nieuwe iPad schitteren in de hoofdrol. Misschien had het bedrijf uit Cupertino zelfs nog meer leuks in petto. In de volgende iCreate lees je alles wat je moet weten over de onthulling­en. En zoals je dat gewend bent van ons, is dat inclusief een test en koopadvies.

September is voor Apple-fans een soort kerst: dé maand van het jaar waar je naar uitkijkt omdat dan steevast de nieuwe iPhone wordt aangekondi­gd. In 2020 loopt alles anders. Apple-topman Luca Maestri wist in de zomer al te vertellen dat de release van de iPhone 12 door de Covid-19-pandemie een vertraging van enkele weken zou oplopen. September leek daardoor al geen haalbare kaart meer – op het moment van schrijven gaan we ervan uit dat de iPhone niet is aangekondi­gd tijdens het event van 15 september. Maar wanneer dan wel?

Zeldzaam eensgezind

Toonaangev­ende Apple-kenners zijn het dit keer allemaal met elkaar eens: de iPhone- keynote vindt plaats in oktober. De week van 12 oktober wordt hierbij het meest genoemd. Omdat de iPhone-keynote doorgaans plaatsvind­t op een dinsdag, ligt dinsdag 13 oktober voor de hand. Apple-watcher Jon Prosser tweette deze datum al in de eerste helft van augustus, en blijft bij dit standpunt. Zijn collega Mark Gurman houdt het ook op oktober: toen het Apple- event voor 15 september werd aangekondi­gd, was hij er als de kippen bij om te zeggen dat het dan om de Watch zou draaien en dat we de iPhone in oktober zien. En ook John Gruber van Daring Fireball acht dit als het meest aannemelij­ke scenario.

Het is overigens niet voor het eerst dat de iPhone vertraging heeft. De iPhone X verscheen door productiep­roblemen pas in november 2017, en ook de iPhone XR was er wat later dan gepland. In beide gevallen werden de toestellen wel al tijdens een keynote in september aangekondi­gd, tegelijk met iPhone- modellen die wel al direct te koop waren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands