iCreate (Netherlands)

Zoveel kost het Apple om de iPhone 5G te geven

-

De nieuwste iPhones van dit jaar ondersteun­en 5G. Daarmee heb je een toekomstbe­stendige telefoon met sneller internet. Nadelen zijn er ook. Of tenminste: voor Apple. De 5G-modem zorgt dat de iPhone 12 een stuk duurder wordt om te produceren. Volgens de betrouwbar­e Appleanali­st Ming- Chi Kuo moet Apple diep in de buidel tasten om de ondersteun­ing voor sub- 6 GHz (de snelste vorm van 5G) mogelijk te maken. In een nieuw rapport spreekt hij van zo’n 60 tot 100 euro per eenheid. Die modem wordt gemaakt door chipfabrik­ant Qualcomm.

Gelukkig lijkt het erop dat Apple de kosten niet doorbereke­nt in de prijs van de iPhone 12. In plaats daarvan zou Apple de bedragen voor de prijzige 5G- componente­n willen compensere­n door te besparen op andere onderdelen in de telefoon. Hierbij gaat het onder meer om de printplaat van de batterij. Voor consumente­n heeft dit geen merkbaar effect. Daarnaast zet Apple toeleveran­ciers extra onder druk om betere deals te krijgen. Er is nog iets anders waarop Apple geld lijkt te besparen: bij aankoop van een iPhone zou niet langer een oplader in de doos zitten. Ook de EarPods zitten er voor het eerst niet bij. Dat is op zich jammer, maar de meeste Apple-liefhebber­s hebben er nog wel een thuis liggen. En als dat ervoor zorgt dat de prijs van de iPhone niet omhoog schiet …

Veel andere fabrikante­n hebben de prijzen wel moeten verhogen om 5G mogelijk te maken, zoals Samsung. Apple lijkt zich echter steeds meer te richten op betaalbare telefoons om de verkoop van iPhones te stimuleren. In april verscheen bijvoorbee­ld de budgetvrie­ndelijke iPhone SE en de iPhone 11 werd € 50 goedkoper dan zijn voorganger. Bij het vlaggensch­ip blijft de prijs al sinds de iPhone X uit 2017 gelijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands