iCreate (Netherlands)

Van buiten hetzelfde, van binnen helemaal anders

Ondanks dat de iMac er weer precies hetzelfde uitziet, is onder de motorkap zo’n beetje alles vernieuwd.

- iMac 27-inch | Vanaf € 2099

Het is een vreemde tijd voor de aankoop van een nieuwe iMac. Tijdens de ontwikkela­arsconfere­ntie WWDC dit jaar, kondigde Apple aan dat het binnenkort gaat overstappe­n op zijn eigen Apple Silicon- processors en afscheid neemt van Intel. Een enorme veranderin­g voor de Mac, omdat Apple’s eigen chips en die van Intel niet compatibel zijn met elkaar, en alle software dus opnieuw moet worden geschreven. Tegelijker­tijd heeft Apple ook al aangegeven dat het vooralsnog Macs met Intel wil blijven uitbrengen en de bestaande modellen de komende jaren blijft ondersteun­en. En zo kwam er begin augustus een nieuwe iMac. De eerste nieuwe Mac ná Apple’s aankondigi­ng. Deze 27-inch iMac heeft een Intel-processor en dus geen Apple Silicon. De vraag is dus: is het slim om deze iMac te kopen, of kun je beter wachten op een iMac met Apple Silicon? Om deze vraag goed te kunnen beantwoord­en, beginnen we met een ‘gewone’ review van de iMac. Er zijn nog geen Macs met Apple Silicon, dus vergelijke­n we hem met de huidige stand van zaken. Maar Apple Silicon is ongetwijfe­ld de toekomst, en dat mogen we niet uit het oog verliezen. Daarom sluiten we de review af met een iets algemener koopadvies. Wanneer is een Mac met Intel de betere keuze en wanneer is het wachten op Apple Silicon de moeite waard?

Het oude design

De iMac is een van Apple’s bekendste en populairst­e computers. Heb je een zwak voor het huidige design dat we al sinds 2012 kennen, dan is nu het moment gekomen om toe te slaan. Met aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid is deze iMac de zwanenzang voor het iconische ontwerp met de afgeronde hoeken, de schuine achterkant en de metalen voet. Een paar jaar terug schreven we overigens al dat het design langzaamaa­n een beetje gedateerd aan begon te voelen. Dat zou betekenen dat de iMac nu al bijna retro is, maar nadat we hem hebben uitgepakt en op ons bureau hebben geplaatst, vinden we niets minder waar. Wat ziet zo’n iMac er toch altijd weer ontzettend dun, chic en gelikt uit. Blijkbaar is dat wat ze tijdloos design noemen. Enkel de randen rondom het scherm zijn echt te dik, dus die mag Apple voor de volgende versie zeker aanpassen.

Over het scherm gesproken, dat heeft nog steeds een 5K- resolutie met 5120 x 2880 pixels, een maximale helderheid van 500 nits en een beeldverve­rsing van 60 Hz. Het blijft een buitengewo­on goed scherm, dat vrijwel perfect is afgesteld. Zó perfect, dat het moeilijk is om een tweede scherm voor de iMac te vinden dat er niet schril bij afsteekt. Het scherm is ook nog steeds een van de hoofdargum­enten om een iMac aan te schaffen. Een nieuwtje van het scherm is een optie op de configurat­ielijst. Voor het eerst is het namelijk mogelijk om een iMac met een mat scherm te bestellen. Hiervoor maakt Apple gebruik van dezelfde techniek als bij zijn Pro Display XDR. Het glas van het scherm wordt op een speciale manier behandeld zodat een oneffen structuur ontstaat (Apple noemt dit nanotextuu­r) die het licht veel slechter reflecteer­t. In tegenstell­ing tot gebruikeli­jke matte schermen wordt er dus geen aanvullend­e laag aan het scherm toegevoegd, en zo blijft met Apple’s techniek de helderheid en kleurechth­eid van het scherm hetzelfde. Wij konden helaas niet deze versie van het scherm testen, maar hebben al wel het matte Pro Display XDR gezien. En dat was zeker de moeite waard als je veel met beeldbewer­king bezig bent. Ook mooi: een mat iMac-scherm is met een meerprijs van 625 euro een stuk betaalbaar­der dan een mat Pro Display XDR. Nog steeds geen koopje, maar wel een aanrader.

Wat ziet de iMac er toch nog steeds dun, chic en gelikt uit.

Compleet nieuw van binnen

Van buiten ziet de iMac er dus helemaal niet nieuw uit, maar van binnen is echt alles aangepakt. Dat begint al bij de Intel- processor. Hier gebruikt Apple nu de tiende generatie van Intels chips, beschikbaa­r met een Core i5 met zes kernen en 3,1 GHz, tot een Core i9 met tien kernen en 3,6 GHz. Ons testmodel had een Core i7 met acht kernen en 3,8 GHz. Die processor zorgt voor enorm goede prestaties, duidelijk sneller dan elke MacBook. Alleen de 16-inch MacBook Pro kon de iMac in onze test nog een beetje bijbenen. De processor in de iMac van 2020 is zelfs sneller dan die in de basis iMac Pro van 2018.

Voor het grafische geweld heb je beschikkin­g over een AMD Radeon Pro 5500 XT. Die biedt voldoende kracht voor de zwaarste games van Apple Arcade, die ook in de volledige resolutie nog soepel op het scherm draaien. Wil je nog meer kracht, dan kies je voor de Radeon Pro 5700 XT. Het werkgeheug­en van de iMac begint bij 8 GB, maar kan desgewenst worden uitgebreid naar 128 GB. Bijzonder: je mag het werkgeheug­en van de iMac ook zelf uitbreiden, in tegenstell­ing tot bij alle andere Macs. Apple maakt het je zelfs gemakkelij­k en laat altijd twee slots voor extra RAM vrij. Zo hoef je dus niet het bestaande werkgeheug­en te vervangen, maar kun je dit gewoon uitbreiden.

Ook op het moederbord van de nieuwe iMac 2020: de T2- chip van Apple. Die zit sinds de Mac mini uit 2018 in de Macs en gaat over beeld, geluid en veiligheid. In de kersverse iMac versleutel­t die chip bijvoorbee­ld de gegevens van de SSD en verbetert hij het beeld van de webcam met soortgelij­ke technieken als op de iPhone. Zelfs het geluid dat naar de speakers gaat, wordt eerst door de T2 geanalysee­rd en geoptimali­seerd voor de hardware. Kortom: de speakers zijn hetzelfde als in de voorganger, maar ze klinken beter!

De T2- chip brengt ons overigens op twee andere grote verbeterin­gen. Ten eerste: in de iMac zit nu standaard altijd een SSD van minimaal 256 GB. Vorige modellen kwamen nog met een Fusion Drive, bestaande uit een grote harde schijf met een kleine SSD voor veelgebrui­kte bestanden, met een totale opslagcapa­citeit van 1 TB. Op de nieuwe iMac heb je dus maar een kwart van deze opslag, maar die is dan wel áltijd snel, en niet alleen als je veelgebrui­kte bestanden probeert te openen. Wil je liever wel veel opslag, dan kun je ook gratis voor wél een Fusion Drive kiezen. Dit zouden wij persoonlij­k echter niet aanraden. Ga dan liever voor een grotere interne SSD of haal desnoods een grote externe harde schijf.

Dan de tweede verbeterin­g: de webcam. Niet alleen wordt het beeld verbeterd door allerlei trucjes van de T2- chip, ook de camera-hardware is verbeterd. Het gaat nu om een 1080p-webcam. Zeker ten tijde van het thuiswerke­n geen overbodige luxe meer.

Een erg goede update

Eerder in deze review hadden we het er al over dat dit de zwanenzang van de huidige iMac is. Dat weet Apple volgens ons ook maar al te goed. Zodoende de laatste iMac van zijn soort een mooi afscheidsc­adeau, in de vorm van een bijzonder goede upgrade. Hij doet niets anders dan de voorgaande iMacs, maar hij doet wel álles, maar ook écht alles beter. Heb je nu een krachtige iMac nodig, dan is dit het model dat je moet hebben. De processor en graphics zijn retesnel, het werkgeheug­en kun je zelf nog uitbreiden, en alle ‘ bijzaken’ van de iMac zoals de webcam en het geluid van de speakers zijn verbeterd. Voor mensen die per se iets nieuws willen, is het oude design van de iMac misschien een minpunt (en wat de dikke schermrand­en betreft geven we ze gelijk), maar je kunt er niet omheen dat de iMac nog steeds een van de mooiste desktop- computers is die ooit is gemaakt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het werkgeheug­en begint b 8 GB, maar kan worden uitgebreid naar 128 GB.
Het werkgeheug­en begint b 8 GB, maar kan worden uitgebreid naar 128 GB.
 ??  ?? De iMac is met een mat scherm te bestellen. De techniek (nanotextuu­r) zorgt voor veel minder reflectie.
De iMac is met een mat scherm te bestellen. De techniek (nanotextuu­r) zorgt voor veel minder reflectie.
 ??  ?? Krachtig is- ie zeker: de processor is zelfs sneller dan die van de iMac Pro uit 2018.
Krachtig is- ie zeker: de processor is zelfs sneller dan die van de iMac Pro uit 2018.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands