iCreate (Netherlands)

IPhones geleverd zonder accessoire­s

-

Als je hierboven naar de afbeelding van de iPhone 12-verpakking kijkt, dan valt het je misschien op: die is een stuk dunner dan je gewend bent. Dat komt omdat Apple dit keer bepaalde accessoire­s achterwege heeft gelaten. Hetzelfde geldt voor de iPhone XR, iPhone 11 en iPhone SE. Dit alles in het kader van milieuvrie­ndelijkhei­d, al lijkt Apple’s portemonne­e ook een rol te spelen.

Voortaan vind je alleen een oplaadkabe­ltje in de verpakking. Dat betekent dat de lichtnetad­apter (het blokje waar je de kabel in steekt) en de EarPods achterwege blijven. Die laatste bleven vaak ongebruikt. De kleinere verpakking betekent dat Apple meer iPhones op één pallet kan vervoeren. Apple adviseert om een adapter te gebruiken die je nog hebt liggen. Klinkt prima, maar het meegelever­de kabeltje is van het type usb- c- naar- Lightning. En usb- c past niet op de oude oplader. Je moet dus alsnog op zoek naar een usb- c-adapter – niet heel milieuvrie­ndelijk.

Een oude oplader (met de oude Lightning-naarusb- kabel) gebruiken is mogelijk. Het nadeel daarvan is wel dat je iPhone minder snel oplaadt. Of ga voor draadloos opladen. Apple kondigde onlangs zijn eerste eigen draadloze oplader aan: MagSafe. Wederom wel weer een extra accessoire. En de EarPods? Wie heeft daar nou nog oren naar?

Criminelen die zich op WhatsApp op slinkse wijze voordoen als een familielid en je met een smoes om hoge sommen geld vragen: het komt steeds vaker voor. Dit jaar kwamen er bij Fraudehelp­desk al 9650 meldingen van WhatsApp-fraude binnen: dat is vier keer meer dan in 2019.

Bij WhatsApp-fraude (ook wel vriend-in-noodfraude genoemd) doet een oplichter zich voor als een bekende van het slachtoffe­r. In de meeste gevallen gaat het om een zoon of dochter die zogenaamd een nieuw nummer heeft. Hij of zij zou in geldproble­men zitten en met spoed geld nodig hebben, waarna een Tikkie volgt. Doordat de oplichters erg geniepig te werk gaan, lijkt het vaak net echt. Ze halen informatie van sociale media om het taalgebrui­k te imiteren, kijken wat de persoon de afgelopen periode heeft beleefd en zien wie de vrienden zijn. De aanvallen van de WhatsApp- oplichters worden steeds beter, waardoor meer en meer mensen erin trappen.

WhatsApp-fraude voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffe­r wordt. Ten eerste: ga in WhatsApp naar ‘Instelling­en’ en kies voor ‘ Beveiligin­g’. Zet ‘ beveiligin­gsmeldinge­n’ aan; je krijgt dan een melding als een van je contacten een nieuwe telefoon heeft. Vraagt deze persoon je vlak daarna om geld, dan is de kans groot dat het om een oplichter gaat. Ten tweede: Bel de persoon op. Oplichters willen uiteraard nooit bellen. Ze komen met smoesjes, of doen vlak na het opnemen alsof de verbinding wegvalt. Ten derde: maak bij grote bedragen nooit geld over via een link in WhatsApp. Ga naar de website of app van je bank en gebruik het rekeningnu­mmer dat bij je bekend is. Meer weten? Lees onze feature uit iCreate 121.

We raken in deze nieuwsrubr­iek niet uitgepraat over Apple- events. Het kan bijna niet anders of Apple organiseer­t ook in november nog een evenement; het vierde en laatste van dit jaar. Een officiële uitnodigin­g is er op het moment van schrijven nog niet, dus de precieze datum moeten we je schuldig blijven. Maar het kan niet heel lang meer duren.

Hoe weten we dan zo zeker dat er nóg een Apple- event komt? Nou, dat heeft Apple tussen de regels door zelf aangegeven. In juni van dit jaar, tijdens Apple’s WWDC, werd Apple Silicon aangekondi­gd. Apple maakt al jaren zelf chips voor de iPhone en de iPad, en met de Apple Silicon gaan ze ook hun eigen Mac- chips maken. Apple kondigde toen al aan dat de eerste Mac met de Silicon aan boord nog in 2020 zou verschijne­n. Natuurlijk kan het zo zijn dat Apple de Mac lanceert met uitsluiten­d een persberich­t. Maar de nieuwswaar­de is zo groot dat we verwachten dat Tim Cook en consorten uit gaan pakken met een keynote.

De Mac zal de hoofdmoot vormen van het laatste event van dit jaar, maar Apple heeft ongetwijfe­ld nog wat meer voor ons in petto. Zo wordt het de hoogste tijd voor de AirTags (een tracker om je kostbare spullen mee te lokalisere­n) en wachten we ook met smart op een nieuwe Apple TV. Verder hopen we op de AirPods Studio – een luxe, over- ear koptelefoo­n – maar volgens de laatste geruchten heeft die last van productiep­roblemen. We hopen er alles over te kunnen vertellen in alweer de laatste iCreate van dit jaar, nummer 124.

iCreate Lunchbreak

Altijd het belangrijk­ste Apple- nieuws in je mailbox? En handige tips voor je Mac, iPhone en iPad? Schrijf je dan nú in voor de wekelijkse iCreate Lunchbreak! www.icreatemag­azine.nl/nieuwsbrie­f

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands