iCreate (Netherlands)

Beter draadloos opladen

Met MagSafe heeft Apple de nieuwste iPhones extra aantrekkin­gskracht geven. Letterlijk en figuurlijk.

-

Ken je MagSafe nog? Het was de naam van de oplaad-aansluitin­g van de MacBooks. De oplaadkabe­l klikte je magnetisch vast in de MacBook. Struikelde je over de kabel, dan schoot de magneet los en bleef je MacBook keurig op tafel staan. Een soortgelij­ke techniek is er nu bij de iPhone. Draadloze opladers kunnen nu automatisc­h vastklikke­n op een magneet die in de achterkant van de iPhone zit. Zo leg je het toestel veel gemakkelij­ker precies goed op het matje, en is het niet langer zo dat een kleine verschuivi­ng ervoor zorgt dat je niet draadloos kunt opladen. Een ander voordeel is dat je de iPhone nu op kunt pakken, terwijl je hem draadloos blijft opladen. Een MagSafe- oplader klikt namelijk goed vast.

Het draadloos opladen werkt ook erg snel: in combinatie met een MagSafe- oplader zijn laadsnelhe­den tot 15 W mogelijk. Daarmee laadt de iPhone twee keer sneller draadloos op dan voorheen mogelijk was. Opladen met een ‘gewone’ Qi- lader kan overigens ook, maar dan is vastklikke­n niet mogelijk en heeft de iPhone een lagere laadsnelhe­id van 7,5W.

Opladen met MagSafe en MagSafe Duo

Apple verkoopt twee MagSafe- opladers. De eerste is de MagSafe, die gemaakt is om één apparaat op te laden. In principe is dat de iPhone 12 (Pro), maar je kunt hem ook gebruiken als een gewone Qi- lader. Zo laad je er ook je AirPods mee op, of een oudere iPhone. De MagSafe- oplader kost € 45 en is verkrijgba­ar via de Apple Store. Daarnaast komt Apple nog met een Duo- oplader. Die laadt tegelijker­tijd een iPhone en Apple Watch op. Handig is dat het accessoire opvouwbaar is, zodat je hem gemakkelij­k meeneemt. Op het moment van schrijven is de MagSafe Duo- oplader nog niet verkrijgba­ar in de Apple Store en is het nog niet bekend wat hij kost.

Andere accessoire­s

Naast draadloos opladen maakt de magneet allerlei leuke nieuwe iPhone-accessoire­s mogelijk. Apple verkoopt bijvoorbee­ld een lederen kaarthoude­r, die je aan de achterkant van de iPhone kunt vastklikke­n. Er zijn ook Mag Safehoesje­s, zodat je iPhone beschermd is én draadloos oplaadbaar blijft. Ongetwijfe­ld gaat het nog voor een stortvloed aan leuke nieuwe accessoire­s zorgen.

Het voelt bijna als gisteren dat 4G (toen vaak nog bekend onder de naam LTE) zijn introducti­e vierde. Wat een kwantumspr­ong was dat destijds. 3G voelde al best snel, maar met 4G had je thuis bijna geen wifi meer nodig. Al een tijdje zijn er ontwikkeli­ngen gaande voor de volgende grote stap naar 5G. En nu zijn alle nieuwe iPhone 12-modellen geschikt voor deze nieuwste vorm van mobiel internet. Apple doet een hoop dingen anders dan bij reeds beschikbar­e smartphone­s met 5G.

Ten eerste ondersteun­en de iPhone 12, 12 mini, 12 Pro en 12 Pro Max meer frequentie­banden die voor 5G worden gebruikt dan welke andere smartphone dan ook. Dit is belangrijk omdat verschille­nde landen en aanbieders verschille­nde frequentie­s voor 5G gebruiken, dus idealiter kunnen alle iPhones 5G gebruiken waar 5G beschikbaa­r is. Daar plaatsen we wel een kleine kanttekeni­ng bij, die lees je in het kader op deze pagina.

Het tweede punt betreft de accutijd. Op dit moment is het zo dat het gebruik van 5G de accu meer belast dan 4G. Hierop heeft Apple een slimme oplossing verzonnen. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe iPhones daar geen last van hebben, hebben ze een zogeheten smart data-modus. Als je deze activeert, wordt 5G alleen ingeschake­ld als de iPhone echt de volledige snelheid nodig heeft. Dat is het geval als je bijvoorbee­ld een grote app of een film wilt downloaden, wat onder ideale 5G- omstandigh­eden slechts enkele seconden gaat duren. Zodra de download voltooid is, schakelt het apparaat terug naar het energiezui­nigere 4G. Als je dat niet wilt, dan laat je de functie gewoon uitgeschak­eld en surf je altijd met 5G. Overigens is dit ook praktisch voor de providers, want omdat je niet merkt welk netwerk je op het moment gebruikt, valt je ook niet snel op dat de landelijke dekking van 5G nog niet denderend is.

Ten slotte zal een nieuwe iPhone met 5G ook een soort startsigna­al kunnen vormen voor de providers. De iPhone is nog steeds een van ’s werelds populairst­e smartphone­s. In combinatie met de dataversli­ndende streamingd­iensten Apple TV+ en Apple Music, de gamedienst Apple Arcade en de cloudienst iCloud zal de vraag naar 5G-abonnement­en dus snel toenemen. Het kip- ei-probleem van de nieuwe netwerken zou dus bijna verdwijnen, want waar vraag is, zal er meestal ook snel aanbod zijn.

Allereerst het belangrijk­ste. Alles wat je op de voorgaande pagina’s over de iPhone 12 en 12 mini hebt gelezen, geldt ook voor de iPhone 12 Pro en Pro Max. Ze hebben dezelfde snelle A14 Bionic-processor, bieden ondersteun­ing voor 5G, hebben de nieuwe designtaal en een display dat beschermd wordt door het Ceramic Shield. Verschille­n met de iPhone 12 zijn er ook, maar wel op een niveau dat pas voor echte pro’s relevant is. Wat die verschille­n precies inhouden en of ze de moeite waard zijn, leggen we je hier uit.

Nieuw design en formaat

Net zoals de iPhone 12 heeft de 12 Pro nu een design dat afgeleid is van de iPad Pro en iPad Air. Dat betekent: platte zijkanten, en geen schuin aflopende achterkant. Voor het frame gebruikt Apple nog steeds roestvrijs­taal, net als bij de voorgaande Pro-modellen. Nieuw zijn de kleuren. De iPhone 12 Pro is beschikbaa­r in grafiet, zilver, goud en oceaanblau­w. De laatste kleur is een erg chique donkerblau­we tint.

De Pro-modellen van afgelopen jaar waren er in twee formaten. De kleinere had een 5,8-inch scherm, de grotere een 6,5-inch scherm. Dit jaar groeien beide schermen een beetje. De iPhone 12

Pro krijgt een 6,1-inch scherm (net als de ‘gewone’ iPhone 12), de 12 Pro Max een 6,7-inch scherm. Dit is het grootste iPhone-scherm ooit en heeft met bijna 3,5 miljoen pixels ook de hoogste resolutie ooit. Apple beweert dat het beeld van deze iPhone nog nauwelijks van echt is te onderschei­den. Het oled- display zorgt verder voor fraaie HDR-video met een piekhelder­heid tot 1200 nits. De goedkopere iPhone 12-modellen hebben dit overigens ook. De schermrand­en en de inkeping bovenin (de ‘notch’) zijn ook lichtjes gekrompen, zodat de Pro ondanks het grotere schermform­aat nauwelijks groter is dan de iPhones van de afgelopen jaren.

Een nog profession­eler camera-systeem

De beste smartphone- camera ter wereld is nu nog beter en veelzijdig­er geworden, dankzij hypermoder­ne camerahard­ware die hulp krijgt van de A14 Bionic-processor. Met zijn nieuwe beeldverwe­rkingsproc­essor zorgt de A14 Bionic voor een hogere beeldkwali­teit en biedt hij krachtige mogelijkhe­den voor zogeheten computatio­nele fotografie, waarbij je foto’s met behulp van algoritmes en berekening­en al bij het maken worden verbeterd. Dat soort functies ontbreken bij traditione­le camera’s. Net als zijn voorganger heeft de iPhone 12 Pro drie 12-megapixelc­amera’s voor groothoek, ultragroot­hoek en telefoto. De gewone groothoek heeft nu een lens met zeven in plaats van zes elementen en een diafragma van f/ 1,6 in plaats van f/ 1,8. De telelens heeft een brandpunts­afstand van 52 mm, wat een viervoudig­e optische zoom mogelijk maakt (dat is de vergroting­sfactor tussen de ultragroot­hoek en telefoto).

Op de grotere iPhone 12 Pro Max gebruikt Apple ook drie lenzen aan de achterzijd­e, maar de groothoeks­ensor heeft een groter oppervlak en de telelens heeft een brandpunts­afstand van 65 mm. Dat laatste geeft de iPhone 12 Pro Max zelfs een vijfvoudig­e optische zoom. De twee mobiele telefoons nemen verder video’s op met 10-bits HDR en in het Dolby Vision HDR-formaat. Verder heeft Apple de Deep Fusion- en nachtmodus verbeterd, evenals Smart HDR, dat nu Smart HDR 3 heet.

ProRAW-foto’s

Exclusief voor de iPhone 12 Pro is verder het nieuwe Apple ProRAW-formaat, dat in een iOS- update later dit jaar beschikbaa­r komt. Hierin worden beeldverwe­rking en de computatio­nele fotografie van Apple gecombinee­rd met de veelzijdig­heid van het RAW-formaat. Je krijgt hiermee veel meer controle over het gebruik van kleur, detail en dynamisch bereik van je foto’s, en dat zowel op de iPhone zelf als met andere profession­ele fotobewerk­ings-apps.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? iPhone 12 Pro- camera’s Ultragroot­hoek: diafragma ƒ/2.4 en beeldhoek 120° Groothoek: diafragma ƒ/1.6 Telelens: diafragma ƒ/2.0 4x optische zoom
iPhone 12 Pro- camera’s Ultragroot­hoek: diafragma ƒ/2.4 en beeldhoek 120° Groothoek: diafragma ƒ/1.6 Telelens: diafragma ƒ/2.0 4x optische zoom

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands