iCreate (Netherlands)

Ook leuk voor onderweg

Als je wandelt, kijk je natuurlijk niet de hele tijd op je iPhone. Maar dit zijn apps om even bij stil te staan!

-

Seek door iNaturalis­t

Kun je nog geen roodborst van een mees onderschei­den? Heb je werkelijk geen idee of iets onkruid is of een ‘echte’ plant? Dan komt Seek goed van pas. Richt je camera op een plant of dier en de app vertelt je met wat voor soort je te maken hebt. De app probeert je ook te motiveren om op pad te gaan door je verschille­nde uitdaginge­n aan te bieden. Bijvoorbee­ld de Plantenete­r Uitdaging, waarbij je tien planten, één zoogdier en twee specifieke insecten moet ‘verzamelen’ door ze te spotten.

Gezondheid

Er zit een geheime stappentel­ler op je iPhone. Die meet dagelijks het aantal stappen dat je hebt gezet. Nee, je hebt er geen Apple Watch voor nodig – hoewel de telling dan wel wat accurater is. Je vindt het aantal stappen dat je gezet hebt in de app Gezondheid, via ‘Gegevens>Activiteit>Stappen’. Je kunt hier je gegevens per dag, week, maand en jaar bekijken. Tienduizen­d stappen per dag is voor veel mensen een mooie richtlijn.

PlantSnap

PlantSnap lijkt op Seek, maar is specifiek gericht op planten. Je kunt er onder meer bloemen, bomen, vetplanten en paddenstoe­len binnen slechts enkele seconden mee identifice­ren. De database bestaat uit meer dan een half miljoen soorten – oftewel: 90 procent van alle bekende plantensoo­rten op aarde. Het algoritme heeft een nauwkeurig­heid van 94 procent. Waar Seek soms meer een game lijkt door de uitdaginge­n, kiest PlantSnap meer voor het sociale aspect. In een soort Instagram-achtig foto- overzicht kun je je eigen ‘snaps’ plaatsen of die van anderen bewonderen.

Wandelgame­s

Een jaar of vier geleden was het de grote zomerhype: Pokémon Go. Jong en oud was druk bezig met het vangen van virtuele monstertje­s. Kilometers werden er afgelegd om eieren uit te broeden. Enkele jaren later was er Wizards Unite: van hetzelfde laken en pak, maar dan met een Harry Potter- sausje. Van een iets andere orde zijn games die gebruikmak­en van de stappentel­ler op je iPhone. Hoe meer stappen je zet, hoe beter bijvoorbee­ld je plantjes groeien in Pocket Plants. In Run an Empire kun je gebieden in je eigen omgeving veroveren door er een wandeling te maken. Zo breid je je territoriu­m steeds verder uit en bouw je een samenlevin­g op. Ook leuk: The Walk, waarin je een spannend verhaal‘vrijloopt’.

Geocaching

Geocaching is een soort schatzoeke­n via je iPhone. De schat wordt een ‘cache’ genoemd en is door iemand anders verstopt: er zijn wereldwijd miljoenen schatten en in de app Geocaching ontdek je welke er bij jou in de buurt liggen. Aan de hand van de beschrijvi­ng in de app kun je je speurtocht direct beginnen. Sommige deelnemers beschrijve­n de complete omgeving van de schat en de geschieden­is ervan – zo kom je nog eens ergens! De schat is overigens een fysieke doos met daarin een logboekje. In het boekje noteer je dat je de cache gevonden hebt. Verder zitten er in de doos vaak kleinighei­djes, bijvoorbee­ld een sleutelhan­ger; het is de bedoeling dat je die ruilt tegen iets van gelijke waarde. Daarna leg je de doos weer terug op zijn plek voor de volgende speurneus.

Wandelen is al leuk, maar deze apps maken het nóg leuker!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands