iCreate (Netherlands)

Apple Watch SE: de Watch voor iedereen?

Net als de iPhone, heeft de Apple Watch een goedkoper SE-model gekregen.

-

Apple Watch SE | Vanaf €299 (40 mm) / €329 (44 mm)

Naast de Apple Watch Series 6 heeft Apple ook de Apple Watch SE uitgebrach­t. Je herkent het vast al van de iPhone: de Watch SE is een uitstekend­e Watch, maar dan met een schappelij­ker prijskaart­je. Op het eerste gezicht lijken de horloges identiek, maar natuurlijk heeft Apple wat concessies moeten doen om de SE zo betaalbaar te kunnen houden. Welke zaken mis je precies op de SE?

1. Always- on display

De displays van de Apple Watch Series 6 en de Apple Watch SE lijken bijzonder veel op elkaar: in beide gevallen gaat het om een gitzwart oled- display met afgeronde hoeken. Maar de Series 6 heeft een always- on display dat altijd aan staat, en waarop de tijd en je activiteit­en dus altijd afleesbaar zijn. De SE gaat op zwart. Je moet hem activeren om de wijzerplaa­t te kunnen zien: hiervoor beweeg je je pols, tik je op het scherm of geef je een zwenkje aan de digitale kroon.

2. Kleuren en materialen

De Apple Watch Series 6 is er in twee nieuwe kleuren: blauw en rood. Bij de SE blijft het kleurenpal­et beperkt tot zilver, spacegrijs en goud. De Series 6 is verkrijgba­ar in aluminium, roestvrijs­taal en titanium, de SE alleen in aluminium. Maar zoals aangegeven in de review van de Series 6 hiernaast … de roestvrijs­talen- en titaniumve­rsie zijn hier helaas niet verkrijgba­ar. Kortom: er valt alsnog weinig te kiezen.

3. Gezondheid­sfuncties

De Apple Watch krijgt steeds meer gezondheid­sfuncties, maar bij de SE heeft Apple hier duidelijk op beknibbeld. Zo heeft dit horloge geen Ecg-app voor het maken van hartfilmpj­es. Ook de Saturatie-app voor het zuurstofge­halte zul je moeten missen. Toch zijn er heel veel dingen die de SE wél kan. Hij waarschuwt je bij een te hoge, te lage of onregelmat­ige hartslag. Hij heeft valdetecti­e: als het horloge merkt dat je hard gevallen bent, kan hij automatisc­h de hulpdienst­en bellen. En met de app Geluid waarschuwt de SE je als je omgevingsg­eluid te hard is.

4. Chip

De Apple Watch Series 6 heeft de beste en nieuwste chip: een S6- chip. Die is zo’n twintig procent sneller dan de S5- chip uit de SE – die overigens ook nog steeds een uitstekend­e chip is. We kennen die chip van de Apple Watch Series 5 uit 2019, en daarop laden apps nog altijd razendsnel. De Series 6 heeft daarnaast nog een U1- chip die volledig ontbreekt op de SE. De U1- chip is bedoeld voor zeer nauwkeurig­e locatiebep­aling, maar wordt nog amper benut. Bovendien zit die ook in de iPhone vanaf de 11 (behalve in de SE), dus wat mis je eraan als je zo’n recente iPhone hebt?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands