iCreate (Netherlands)

Weerwolven in de ruimte

-

Hoewel Among Us al twee jaar uit is, is deze spannende partygame onlangs in korte periode razend populair geworden. Misschien komt het omdat we niet meer in grote groepen bijeen kunnen komen om te Weerwolven? Want Among Us is in principe een virtuele variant op dit gezelschap­sspel.

Je wordt met een groep medespeler­s in een ruimteschi­p of een basis op een planeet geplaatst met de opdracht een groot aantal kleine taken te volbrengen. Denk aan het omzetten van knoppen, het bijvullen van brandstof, asteroïden vernietige­n met een laser, bladeren opruimen: klusjes die doorgaans niet veel langer duren dan een paar seconden. Zijn alle klusjes geklaard, dan heb je als crew gewonnen. Er zijn echter een aantal crewleden – minimaal een, maximaal drie – die als taak hebben om de andere spelers te saboteren en om te leggen. Dit zijn de zogeheten ‘ impostors’, ofwel de wolven in schaapskle­ren. Zij winnen het spel als ze genoeg spelers hebben vermoord.

En zo begint het kat- en-muisspel. Zodra er een lichaam wordt gevonden, kun je een vergaderin­g starten. Na een (soms heftige) discussie stemt iedereen op een speler die zij verdenken, of ze skippen de ronde. De speler met de meeste verdenking­en wordt zonder pardon de ruimte in geworpen. Maar was het werkelijk een van de impostors? Iedereen die dood is blijft in het spel rondzweven als spook, waarbij de omgekomen crewleden nog gewoon hun taken kunnen uitvoeren. Communicer­en met de levenden is er echter niet bij, anders zouden de bedriegers wel erg snel achterhaal­d worden.

Among Us ziet er grafisch misschien eenvoudig uit, maar onder het ietwat kinderlijk getekende uiterlijk schuilt een spannend psychologi­sch spel. Speel je met willekeuri­ge mensen online, dan is het een wisselende ervaring. Sommige potjes grijpen je helemaal, waar andere al gauw ontaarden in flauwe beschuldig­ingen of het direct toegeven dat iemand een impostor is. Bovendien is een beetje kennis van de Engelse taal vereist. Speel je Among Us echter met vrienden, dan is het een absolute aanrader. Omdat je elkaar kent – of denkt te kennen – komt er nog een extra laag psychologi­sch pokeren bij. Wie. Is. De impostor? ( Terry Stooker)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Among Us
Van InnerSloth LLC Gratis Verkrijgba­ar voor iPhone en iPad   
Among Us Van InnerSloth LLC Gratis Verkrijgba­ar voor iPhone en iPad   

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands