iCreate (Netherlands)

Goedkoop je huis slim maken

Ook zonder je geld royaal uit te geven, kun je het IQ van je huis verhogen.

-

Slimme verlichtin­g voor een prikkie? Dat klinkt te mooi om waar te z n, maar dat is het niet.

Is je interesse in slimme apparatuur gewekt, maar schrikken de hoge prijzen je af? Dan zijn er nog genoeg betaalbare gadgets om met je iPhone de lichten aan te doen, de rolluiken te sluiten of je huis te bewaken.

Een interessan­te fabrikant van betaalbare smarthome-artikelen is de Nederlands­e producent Nedis. Ideaal bij de producten van dit merk – Nedis noemt ze Nedis SmartLife – is dat je geen bridge nodig hebt om de slimme apparaten op afstand te bedienen. Ze verbinden zich namelijk rechtstree­ks met de router. Minpuntje voor de Apple- liefhebber is het ontbreken van HomeKit- ondersteun­ing. De apparaten vind je verder terug in één app, waar je scènes en automatise­ringen maakt. In de virtuele winkelrekk­en heeft Nedis een enorm aanbod aan SmartLife-producten en we probeerden er vijf uit.

Wi-Fi smart IP- camera

Vanaf € 59,99

Deze buitencame­ra kost minder dan € 60, maar biedt toch een heleboel leuke functies. De slimme camera registreer­t alle geluiden of bewegingen en neemt op in Full HD. De nachtzicht­modus reikt vijftien meter en communicer­en via de camera is mogelijk, aangezien spreken en luisteren in twee richtingen is ingeschake­ld. De beelden worden bewaard op een microSD-kaart, of in de cloud. Voor dit laatste is wel een abonnement nodig.

Wi-Fi smart LED-lamp

Vanaf € 11,99

Slimme verlichtin­g in je huis voor € 11,99? Klinkt te mooi om waar te zijn – en dat is het in dit geval niet. Terwijl je bij bijna alle slimme lampen een prijzige verbinding­shub nodig hebt, maakt deze Wi- Fi smart LED-lamp van Nedis rechtstree­ks verbinding met je wifi-netwerk. Met de app kun je de lamp in- en uitschakel­en, een tijdschema maken en hem koppelen met andere slimme apparaten. De lamp is zelfs in staat om alle kleuren van de regenboog te produceren. Zo ben je één druk op de knop verwijderd van een romantisch­e sfeer in je woonkamer.

Kiezen voor Nedis SmartLife?

De SmartLife-producten blinken niet alleen uit in de prijs, maar ook in het gebruiksge­mak. Bij alle accessoire­s was de installati­e zo gepiept; het enige wat je nodig hebt is een goede wifi-verbinding. De Nedis SmartLife-app is duidelijk en intuïtief: het lampje gaat zowel letterlijk als figuurlijk snel branden. Op het gebied van automatise­ren is er veel mogelijk en de producten doen wat je van ze verwacht. Wel voelde het ontbreken van HomeKit- ondersteun­ing aan als een groot gemis. Allereerst omdat de apparaten niet te integreren zijn in de scènes van de Woning-app, maar ook omdat bedienen via Siri of de Apple Watch niet mogelijk is. Er zijn ook geen widgets om apparaten handmatig aan te sturen; daarvoor moet je de app opstarten. Wat dat betreft is Nedis af te raden voor wie diep in het ecosysteem van Apple zit. Valt dat voor jou mee en wil je voorzichti­g kennismake­n met smart home, dan maak je met Nedis een goede start.

Wi-Fi Smart personenwe­egschaal

Vanaf € 34,99

Deze slimme weegschaal is goedkoop, maar zeker geen lichtgewic­ht. Naast de kilo’s toont de weegschaal onder meer je BMI, vetpercent­age en je bot-, spier-, water-, en eiwitgehal­te. Bij elk getal zie je of je aan de hoge of lage kant zit. Leuk is dat de gegevens ook worden beoordeeld met een algeheel cijfer. Erg motiverend.

Wi-Fi Smart Stekkerdoo­s

Vanaf € 39,99

Ja: zelfs stekkerdoz­en kunnen slim zijn. En dat is handiger dan het klinkt. Ze zorgen ervoor dat je vanuit je slaapkamer het koffiezeta­pparaat laat pruttelen, je ‘ domme’ lampen slim maakt en je MacBook op gezette tijden oplaadt. Nedis heeft een flinke collectie aan slimme stekkerdoz­en en ons testproduc­t biedt ruimte voor drie stekkers, die ieder individuee­l zijn te automatise­ren. Zelfs de vier aanwezige usb- poorten zijn slim. Er is ook een fysieke knop voor als je geen iPhone bij de hand hebt.

Voor een voorzichti­ge kennismaki­ng met smart home, vormen deze producten een goede start.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands