iCreate (Netherlands)

Blitse internetra­dio

-

Streamingd­iensten waarbij je op ieder moment zelf kunt bepalen welke muziek je kunt luisteren? Pah, veel te stressvol. Altijd weer naar nieuwe nummers zoeken of op algoritmes vertrouwen. De nieuwe app Poolside FM ontvoert je naar een eenvoudige­r tijdperk, en dat zowel qua werkwijze, muziek als uiterlijk van de app. Ben je klaar voor een tijdreis naar de jaren tachtig?

Poolside FM begon oorspronke­lijk als een website. Deze is vormgegeve­n in de stijl van een oeroude versie van macOS, gecombinee­rd met kleuren en video’s uit de jaren tachtig. Ja, het is precies zo gek als het hier klinkt. Het hart van de website is een muziekspel­er die doet denken aan WinAMP, maar dan als het populaire Windows-programma er ook voor de Mac was geweest. Er zijn een aantal verschille­nde radiostati­ons elk met een focus op een ander genre. De zorgvuldig geselectee­rde liedjes zijn rechtstree­ks afkomstig van de muziekdien­st SoundCloud. Vandaar dat je er ook geen bekende muziek vindt, maar heel veel obscure remixes. Wat alle zenders en nummers gemeen hebben, is dat het ontzettend goede achtergron­dmuziek is.

Van website naar macOS naar iOS

Een tijdje terug verscheen Poolside FM al als app voor de Mac. Hiermee kreeg je de muziekspel­er van de website rechtstree­ks op je bureaublad, inclusief ondersteun­ing voor AirPlay. Nu is er ook een iOS-app. Die is het absolute toppunt van retro- design. Het begint met ‘ Scooter Pavarotti’ (inderdaad, de operazange­r op een scooter) die je uitlegt hoe de app werkt. De app is verder vormgegeve­n zoals dat gebruikeli­jk was op de Apple Newton, Apple’s eerste tablet uit de jaren negentig. Dat betekent: een monochroom display, een pixel- lettertype en een stijl die ook op een Game Boy niet zou misstaan.

Bovenin heb je vier tabbladen. Op het eerste heb je de muziekspel­er met de verschille­nde radiozende­rs. Het tweede herbergt een grappige retro- camera waarmee je foto’s in dezelfde monochrome stijl als de app maakt. Op het volgende tabblad kies je een kleurenthe­ma voor de app, en op het laatste krijg je een chique ‘Credits’- pagina voorgescho­teld – zoals dat bij de programma’s van vroeger gebruikeli­jk was.

Favorieten van Poolside FM

We gaan weer even terug naar de hoofdfunct­ionaliteit van Poolside FM: muziek afspelen. Kom je op een van de radiostati­ons een nummer tegen dat je leuk vindt, dan kun je dat markeren als favoriet. Op die manier stel je je eigen favorieten-station samen. Het enig jammere is dat je je favorieten niet kunt downloaden. Bij Poolside FM ben je dus altijd aan het streamen. Zoals gezegd is de muzieksele­ctie over het algemeen uitstekend. Op het station Poolside FM luister je naar Miami Vice-muziek, Indie Summer bevat de hipste en tegelijker­tijd onopvallen­dste indie-pop en onze favoriet Tokyo Disco speelt de hele dag de vreemdste Japanse disco-muziek. Deze review werd onder meer geschreven tijdens het nummer ‘I love you Moore’ van René & Angela. Kent niemand, maar heeft een superrelax­te vibe. Als je een beetje achtergron­dmuziek nodig hebt voor je werkdag, dan is Poolside FM een uitstekend­e keus. Maar wat nog veel leuker is, is de hele stijl van de app. Zelden zijn we een zo goed gemaakte tijdreis in app-vorm tegengekom­en. En het is 100% gratis, dus downloaden maar. (Sven Lamers)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands